Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA a NATO predstavujú najvážnejšiu hrozbu pre svetový mier, tvrdí Severná Kórea

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea "čo najdôraznejšie odsudzuje" vyhlásenie na nedávnom summite Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedli v sobotu tamojšie médiá s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zahraničných vecí tejto politicky izolovanej krajiny. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

"Deklarácia zo summitu vo Washingtone, ktorá bola pripravená a zverejnená 10. júla, dokazuje, že USA a NATO, ktoré sa zmenili na nástroj konfrontácie, predstavujú najvážnejšiu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť," cituje severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA hovorcu ministerstva zahraničných vecí KĽDR.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Lídri členských krajín NATO tento týždeň na summite vo Washingtone vo vyhlásení zdôraznili prísľub členstva pre Ukrajinu a zaujali dôraznejší postoj k čínskej podpore Ruska v súvislosti s jeho vojenskou agresiou na Ukrajine.

Severná Kórea dodala, že kroky USA zamerané na rozšírenie vojenských blokov s krajinami NATO a ázijskými partnermi vrátane Južnej Kórey a Japonska sú "zlomyseľnou príčinou vážneho ohrozenia regionálneho mieru, mimoriadne zhoršujú medzinárodné bezpečnostné prostredie a vyvolávajú celosvetové preteky v zbrojení".

Podpora Ruska

Vo vyhlásení zo summitu medzinárodné spoločenstvo vyzýva Čínu, aby prestala materiálne a politicky podporovať vojnové úsilie Ruska. Spoločenstvo tiež obvinilo Irán a Severnú Kóreu z podnecovania ruskej vojny na Ukrajine tým, že poskytujú Moskve priamu vojenskú podporu.

Južná Kórea a USA na okraj summitu NATO podpísali usmernenie o vytvorení integrovaného systému rozšíreného odradzovania pre Kórejský polostrov s cieľom brániť sa voči jadrovým a vojenským hrozbám zo strany KĽDR.

Viac o téme: SummitVzťahyMierHrozbyNATOKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu