Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Rusko aj Ukrajina hlásia útoky dronov! V ruskej Rostovskej oblasti vzplanul sklad ropy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: X/Wars and News)

MOSKVA/KYJEV - V ruskej Rostovskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, vzplál v noci na dnes v dôsledku dronového útoku sklad ropy. Podľa agentúry TASS o tom dnes informoval gubernátor oblasti Vasilij Golubjev. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská protivzdušná obrana v noci zlikvidovala štyri ukrajinské drony nad Belgorodskou, Kurzkou a Rostovskou oblasťou. Ukrajinské letectvo oznámilo, že v noci na dnes zostrelilo štyroch z piatich útočných dronov typu Šáhed, ktoré na Ukrajinu vyslalo Rusko. Piaty Šáhed preletel nad ukrajinským územím a zamieril do Bieloruska, napísal list Ukrajinska pravda. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Neskrývajte sa! Ruskí okupanti dostávajú za svoje zločiny zaslúženú odmenu.

Neskrývajte sa! Ruskí okupanti dostávajú za svoje zločiny zaslúženú odmenu. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:14 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko naznačil zmiernenie napätia na hranici s Ukrajinou. Počas návštevy vojakov v pohraničnej oblasti vyzdvihol podľa štátnych médií stiahnutie ukrajinských jednotiek z regiónu.

20:17 Rastú obavy, že vodca najvyššieho spojenca Ukrajiny a hlavný zdroj zbraní nemusí byť dostatočne súdržný na to, aby vládol a porazil Trumpa.

19:45 Päť civilistov zahynulo v sobotu pri ruskom ostreľovaní Charkovskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že v dedine Budy v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny zasiahla strela miesto, na ktoré dorazili záchranné zložky po predošlom raketovom útoku. O život pri druhom údere prišli policajt a záchranár.

19:12 Zelenskyj krátko navštívil Írsko, írsky premiér sľubuje cestu do Kyjeva „v najbližších týždňoch“.

18:56 Ruský bojový dron vletel počas útoku na Ukrajinu do bieloruského vzdušného priestoru, vyhlásila v sobotu ukrajinská armáda.

17:21 Rusko opäť zaútočí na Ukrajinu zo severu, hovorí Budanov.

16:47 Európske krajiny by sa vystavili riziku, ak by prijali umiestnenie amerických rakiet dlhého doletu na svojom území, varoval v sobotu hovorca Kremľa. Rusko by totiž mohlo namieriť svoje rakety na ich hlavné mestá, čím by sa zopakovala konfrontácia z obdobia studenej vojny.

15:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v sobotu povedal, že to, že ho jeho americký kolega Joe Biden omylom predstavil ako ruského prezidenta Vladimira Putina, bola chyba, na ktorú sa dá zabudnúť vzhľadom na všetku podporu, ktorú Spojené štáty poskytli Ukrajine.

14:51 USA vyvíjajú novú raketu „predĺženého doletu“ pre ukrajinské letectvo.

13:45 Maryna Bezruková vedie agentúru pre obranné obstarávanie (DPA) na Ukrajine. Zhostila sa tejto náročnej úlohy s cieľom reformovať proces obstarávania armády. Je to monumentálna úloha pre bojujúcu krajinu, ktorá sa spolieha na západné zbrane, zatiaľ čo zahraničné spoločnosti situáciu zhoršujú zvyšovaním cien pre Ukrajinu.

13:25 „India ťaží z tohto usporiadania (s Ruskom), ktoré prijali západné krajiny a Ukrajina, čo dáva (indickému premiérovi Narendrovi) Modimu malý podnet na to, aby narušil status quo,“ píše lektor z Yale Sushant Singh.

13:22 Dôvera spotrebiteľov v Ukrajinu klesá v dôsledku výpadkov elektriny a mobilizácie. The Kyiv Independent znovu publikuje graf založený na údajoch pôvodne publikovaných v "Ukraine War Economy Tracker" Centra hospodárskej stratégie so sídlom v Kyjeve.

12:47 NATO pomáha Ukrajine bojovať – ale nie vyhrať – zahraničnú politiku. Publikácia píše, že summit vo Washingtone odhalil hlavný rozpor v stratégii Západu na podporu Ukrajiny: vojenské dodávky pomohli Kyjevu bojovať proti ruským silám, ale nedovolili mu vyhrať vojnu. Navyše panuje skepsa, že nová pomoc dokáže zvrátiť situáciu v prospech Kyjeva – ruská armáda sa zo svojich neúspechov spamätala rýchlejšie, ako sa očakávalo a rýchlo sa učí odolávať západným zbraňovým systémom.

12:15 Česko pošle tento a budúci mesiac Ukrajine 50 000 munície - prezident Petr Pavel. Okrem toho bude Ukrajina podľa neho od septembra do konca roka dostávať každý mesiac od 80 do 100-tisíc munície.

11:55 Ukrajina sa nemôže dočkať ďalších 75 rokov na oslavu vstupu do NATO, hovorí FM Kuleba. "Budeme úplne šťastní, až keď sa Ukrajina stane členom NATO. Nemôžeme však čakať ďalších 75 rokov na oslavy vstupu," povedal minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

11:30 Nové systémy protivzdušnej obrany Patriot a SAMP/T neochránia Charkov, Sumy, Mykolajiv a Černihiv - analytici BILD.

10:25 Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynulo za posledný deň najmenej sedem ľudí a najmenej 29 bolo zranených, informovali regionálne úrady 13. júla.

9:52 Poľsko zvažuje zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou, hovorí FM. "V tejto fáze je to nápad. Naša dohoda hovorí, že túto myšlienku preskúmame," povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a označil potenciálny krok za sebaobranu.

9:27 Ukrajinské drony zaútočili na sklad ropy v ruskej Rostovskej oblasti a spôsobili požiar v noci 13. júla, tvrdil guvernér Vasilij Golubev. "Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam. Požiaru bol pridelený 3. stupeň," napísal Golubev na sieti Telegram a dodal, že požiar vypukol približne o 4.00 h miestneho času a zachvátil plochu približne 200 metrov štvorcových. Po takmer šiestich hodinách sa požiar podarilo uhasiť.

9:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 13. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:55 Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu odmietol kritiku zo strany Ruska v súvislosti so zadržaním manželského páru obvineného zo špionáže pre Rusko a odkázal Kremľu, aby sa "stiahol". Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

8:40 Ukrajinská protivzdušná obrana cez noc zostrelila 4 z 5 útočných bezpilotných lietadiel Shahed – letectvo. Podľa armády boli drony zostrelené na oblohe nad Charkovskou a Doneckou oblasťou.

8:15 Požiar v ropnom sklade v ruskej Rostovskej oblasti. Podľa niektorých správ ide o požiar po zásahu ukrajinského UAV na benzínové nádrže.

6:42 Fínsky parlament schválil 12. júla zákon, ktorý dáva pohraničnej stráži právomoc blokovať žiadateľov o azyl prechádzajúcich z Ruska.

6:18 Český prezident Petr Pavel oznámil, že Česká republika pošle Ukrajine v júli a auguste 50 000 kusov munície.

6:01 Ruské sily podnikli niekoľko útokov proti Doneckej oblasti, pričom zabili šesť ľudí a najmenej 19 ďalších zranili, informovala ukrajinská štátna pohotovostná služba.

Ukrajinský prezident Zelenskyj bude rokovať s írskym premiérom Harrisom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu stretne s írskym premiérom Simonom Harrisom na letisku Shannon v západnej časti Írska. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Pôjde o prvé bilaterálne stretnutie predsedu írskej vlády so Zelenským na írskej pôde. Bude zamerané na prebiehajúcu vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine.

Očakáva sa, že Harris počas diskusie o budúcnosti konfliktu vyjadrí sústrasť občanom, o ktorých Ukrajina prišla vo vojne - vrátane obetí bombardovania najväčšej ukrajinskej detskej nemocnice začiatkom tohto týždňa. Harris tiež vyjadrí plnú podporu Írska voči snahe Ukrajiny o členstvo v Európskej únii. Harris, ktorý sa stal premiérom v apríli, ponúkne ďalšiu pomoc tisícom ukrajinských detí, ktoré boli od začiatku vojny násilne premiestnené do Ruska a Bieloruska, a zaradené do ruských vzdelávacích programov.

Simon Harris
Zobraziť galériu (5)
Simon Harris  (Zdroj: TASR/AP/Eamon Ward/PA)

Írsky premiér potvrdí členstvo Írska v medzinárodnej koalícii za návrat približne 20.000 detí. Obaja lídri sa naposledy stretli v júni na okraj mierového summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku. Zelenskyj sa zastaví na letisku Shannon v grófstve Clare na ceste zo summitu, ktorý sa koná pri príležitosti 75. výročia založenia NATO vo Washingtone. Írsko poskytlo Ukrajine nesmrtiacu vojenskú pomoc vo výške 250 miliónov eur v rámci európskeho mierového nástroja. Krajina prijala viac ako 108.000 Ukrajincov na základe smernice EÚ o dočasnej ochrane obyvateľov. Príslušníci írskych obranných síl vycvičili 455 ukrajinských príslušníkov v odmínovaní, starostlivosti o obete a používaní nesmrtiacich odmínovacích systémov.

ČR ponúkla Ukrajine zdravotnícku pomoc po ruskom útoku na detskú nemocnicu

Česko ponúklo Ukrajine zdravotnícku pomoc v súvislosti s útokom na najväčšiu ukrajinskú detskú nemocnicu Ochmatdyt. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ponuku postúpi tamojšiemu ministerstvu zdravotníctva. Informáciu ČTK potvrdil hovorca Hradu Vojtěch Šeliga. O ponuke, ktorá v stredu zaznela pri Pavlovom rokovaní so Zelenským vo Washingtone na okraj summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), informoval denník Právo.

"Česká strana ponúkla Ukrajine zdravotnícku pomoc v súvislosti s útokom na detskú nemocnicu. Prezident Zelenskyj za ponuku poďakoval s tým, že ju postúpi ukrajinskému ministerstvu zdravotníctva," uviedol Šeliga.

Ruská raketa v pondelok poničila jednu z budov špecializovanej detskej nemocnice, kde podľa kyjevských úradov zahynuli dvaja ľudia a ďalších viac ako tridsať bolo zranených. Útok na nemocnicu ukrajinské úrady vyšetrujú ako vojnový zločin. Moskva od začiatku vojny tvrdí, že neútočí na civilistov a na civilné ciele, avšak OSN medzitým overila a potvrdila, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu prišli o život tisíce civilistov, vrátane stoviek detí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu