Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vo vojne na Ukrajine zomrel prvý Slovák: Bojoval takmer od začiatku invázie, patril k najskúsenejším

(Zdroj: Instagram/1ilarmy)

KYJEV - Vojna na Ukrajine si zrejme vyžiadala prvú slovenskú obeť. V boji proti ruskej invázii padol Bratislavčan Rastislav Gajdošík prezývaný Rusty. Ten sa na stranu ukrajinskej armády pridal takmer okamžite po vpáde ruských vojsk, vo svojej jednotke patril k najskúsenejším a vyslúžil si aj ukrajinské vyznamenanie.

O smrti slovenského vojaka informovala na sociálnej sieti organizácia Memorial – International Volunteers for Ukraine. „Náš milovaný slovenský brat Rastislav Gajdošík, ktorý slúžil na Ukrajine ako dobrovoľník, podľahol na bojisku. Česť, sláva a vďačnosť nášmu bratovi,“ napísala organizácia vo svojom príspevku.

Podľa študentského aktivistu Mareka Janigu sa informácia o úmrtí Slováka na ukrajinskej strane sa prvýkrát objavila na ruských telegramových kanáloch už dva týždeň dozadu. „Medzinárodná légia jeho úmrtie potvrdila len nedávno, no konkrétne informácie o jeho smrti sú stále nejasné. Medzinárodná légia je súčasťou 59. mechanizovanej brigády, ktorá momentálne bojuje blízko miest Avdijivka a Časiv Jar v Doneckej oblasti, kde pravdepodobne zahynul aj Rastislav. Podľa predbežných informácií z légie zahynul v dôsledku útoku FPV dronu,“ uviedol.

 

🇸🇰🕊️🇺🇦 Rastislav Gajdošík, neznámy slovenský hrdina… Pred niekoľkými dňami zahynul (podľa dostupných informácií) prvý...

Posted by Marek Janiga on Friday, July 26, 2024

Ministerstvo zahraničia nemá žiadne informácie

Gajdošík pravdepodobne zahynul pri plnení bojovej úlohy na juhu Ukrajiny v polovici júna. Ukrajinská armáda ho oficiálne eviduje ako nezvestného v boji a Slovenské ministerstvo zahraničia tvrdí, že o jeho prípade nemá informácie, píše Denník N. Podľa zdrojov denníka ho naposledy nasadili na území, ktoré v súčasnosti kontrolujú Rusi a preto by nebolo možné dostať sa k jeho telesným pozostatkom.

Na Ukrajine Rusty slúžil v medzinárodnej légii ako zástupca veliteľa čaty Bravo One. Pri poslednej známej misii údajne velil približne dvadsiatim zahraničným dobrovoľníkom. Počas svojej služby sa zúčastnil desiatok bojových akcií a bol viackrát vážne ranený, dostal aj ukrajinské vyznamenanie. Zmluvu s ukrajinskou armádou znovu predĺžil v marci tohto roka.

Viac o téme: Rastislav GajdošíkSlovák na UkrajineRusty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu