Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izrael rozhodol o predĺžení povinnej vojenskej služby na 36 mesiacov

Armádne cvičenie v Gaze.
Armádne cvičenie v Gaze. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok schválil predĺženie povinnej vojenskej služby pre mužov zo súčasných 32 mesiacov na 36 mesiacov. Informuje o tom agentúra Reuters a portál Times of Israel.

Opatrenie má platiť najbližších osem rokov a definitívne ho má schváliť vláda na zasadnutí v nedeľu. Izraelskí vojenskí dôstojníci v minulosti uviedli, že potrebujú zvýšiť počet vojakov v ozbrojených silách, aby Izrael mohol pokračovať vo vojenskej ofenzíve proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Minister obrany Joav Galant v izraelskom parlamente uviedol, že armáda v súčasnosti potrebuje približne 10.000 nových vojakov.

archívne video

Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, ktorý potvrdil, že zadržiavali izraelských rukojemníkov. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Vláda Benjamina Netanjahua taktiež plánuje do armády odviesť tisíce ultraortodoxných židov, ktorí boli od povinnej vojenskej služby oslobodení. V Izraeli je vojenská služba povinná pre všetkých občanov nad 18 rokov vrátane žien, ktoré v ozbrojených silách povinne slúžia 24 mesiacov.

Viac o téme: ArmádaIzraelVojenská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu