Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Chorvátsko obnoví od budúceho roka povinnú vojenskú službu

(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátsko od 1. januára budúceho roka opäť zavedie dvojmesačnú povinnú vojenskú službu, oznámil vo štvrtok tamojší minister obrany Ivan Anušič. Informujeme na základe správ agentúr AP a HINA.

Tento krok prichádza v čase zvýšeného napätia v Európe v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine, ako aj zjavných pretekov v zbrojení a posilňovania vojenských kapacít na Balkáne, ktorý v 90. rokoch 20. storočia zažil krvavú vojnu. Rozhodnutie chorvátskej vlády znamená návrat k brannej povinnosti, ktorú v krajine pozastavili v roku 2008 a v súčasnosti funguje v dobrovoľnom režime.

Ostatné krajiny v Európe zvažujú podobné opatrenia

"Zvýšili sme mzdy vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov," dodal minister obrany pre chorvátsku televíziu RTL. Ďalej uviedol, že podľa plánov prebieha modernizácia a vybavenie ozbrojených síl v súlade so spojencami a vedením Severoatlantickej aliancie (NATO). Ostatné krajiny v Európe zvažujú podobné opatrenia alebo už obnovili povinnú vojenskú službu v reakcii na zvýšené napätie v regióne. Minulý rok obnovili brannú povinnosť v Lotyšsku a podobné kroky zvažuje aj Srbsko, pripomína AP.

Viac o téme: ObnovenieChorvátskoPovinná vojenská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu