Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Grécky súd odsúdil troch mužov: Zadržanie migrantov kvôli podpaľačstvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Traja muži dostali v Grécku trest odňatia slobody na päť rokov za zadržiavanie 13 migrantov, uviedli vo štvrtok tamojšie súdne zdroje. Odsúdení sa domnievali, že utečenci boli zodpovední za smrtiaci požiar v oblasti Evros, ku ktorému došlo ešte v roku 2023. Informuje o tom agentúra Reuters.

Advokát zastupujúci dvoch z obžalovaných civilistov uviedol, že uložený trest je prísny, keďže muži obmedzili pohyb migrantov pre podozrenie, že sú podpaľači a chceli tak pomôcť polícii. K zadržaniu mužov došlo už v auguste 2023 po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavil videozíznam. Na záberoch vidieť migrantov v prívese ťahanom džípom, zatiaľ čo jeden z mužov hovorí, že do prívesu naložil "25 kusov" a vyzval ďalších ľudí, aby "obkľúčili" migrantov, ktorých podozrievali z podpaľačstva. Obvinenia zo založenia požiaru voči migrantom boli pritom stiahnuté pre nedostatok dôkazy.

archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

"Počet rasistických trestných činov zaznamenaných v Grécku je len špičkou ľadovca. Iba málo z nich sa dostane pred súd a v ešte menšom počte z nich uzná súd rasový motív," uviedol právnik zastupujúci migrantov.

Grécka iniciatíva RVRN zaznamenávajúca prípady rasového násilia označila požiar v oblasti Evros za najsmrtiacejší v Európe za uplynulý rok. Zahynulo počas neho 20 ľudí, poväčšine utečencov. RVNR uviedla, že útoky občianskych hliadok na utečencov sú ale v regióne bežné.

Viac o téme: PožiarObeteMigrantiSúd Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu