Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Loď s migrantmi zachvátil požiar, zahynulo najmenej 40 osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Paolo Santalucia)

PORT-AU-PRINCE - Najmenej 40 migrantov zahynulo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ich loď začala pri severnom pobreží Haiti horieť, oznámil v piatok úrad OSN. Informuje o tom agentúra AFP.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že haitská pobrežná stráž zachránila 41 preživších, z ktorých 11 vrátane niektorých s popáleninami hospitalizovali. "Najmenej 40 migrantov však zomrelo a niekoľko ďalších bolo zranených," uviedla IOM. Loď s vyše 80 ľuďmi opustila v stredu haistký prístav Labadee a smerovala na 240 kilometrov dlhú cestu na ostrovy Turks a Caicos, ktoré sú britským zámorským územím, uviedla IOM s odvolaním sa na haitský Národný úrad pre migráciu. O príčine požiaru neboli bezprostredne k dispozícii žiadne informácie. Migrácia z tejto chudobou postihnutej karibskej krajiny už niekoľko mesiacov prudko rastie. Tisíce ľudí utekajú pred stupňujúcim sa násilím zločineckých gangov, ktoré ovládajú rozsiahle územia.

"Sociálno-ekonomická situácia na Haiti je v agónii," povedal vedúci misie IOM v krajine Gregoire Goodstein. "Extrémne násilie v uplynulých mesiacoch prinútilo Haiťanov uchýliť sa k zúfalým opatreniam," dodal. Stovky policajtov z Kene nasadili v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince v rámci medzinárodného úsilia o nastolenie stability v krajine zmietanej politickým, spoločenským a hospodárskym chaosom. Zločinecké gangy v súčasnosti ovládajú 80 percent hlavného mesta. Obyvatelia čelia vraždám, znásilneniam, krádežiam a únosom s cieľom získať výkupné. Od konca februára zaznamenávajú jednotky haitskej pobrežnej stráže na severe krajiny rastúci počet odchodov na plavidlách, uviedla IOM. Spojené štáty, Bahamy, Jamajka či ostrovy Turks a Caicos tvrdia, že zadržiavajú čoraz väčší počet lodí prichádzajúcich z Haiti. Podľa IOM susedné krajiny tento rok nútene vrátili na Haiti viac ako 86.000 migrantov.

Viac o téme: PožiarHaitiMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu