Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

AKTUÁLNE Dráma vo Francúzsku: Známa katedrála sa ocitla v plameňoch! Hrozíve ZÁBERY katastrofy

V Rouene horí katedrála. Zobraziť galériu (2)
V Rouene horí katedrála. (Zdroj: X)

ROUEN - V katedrále v Rouene na severe Francúzska dnes vypukol požiar, horí jedna z veží. Po asi 90 minútach sa ale hasičom podarilo dostať plamene pod kontrolu. Na sociálnej sieti to oznámil starosta mesta Nicolas Mayer-Rossignol. Na mieste bol podľa úradov zriadený evakuačný koridor. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Rozsah škôd aj príčina požiaru sa zisťujú.

aktualizované 15:40 Požiar veže v gotickej katedrále vo francúzskom meste Rouen sa podarilo uhasiť, oznámili vo štvrtok miestni hasiči. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Veža katedrály v Rouene sa podľa agentúry Reuters už niekoľko týždňov opravuje a aj v čase vzniku požiaru ju obklopovalo lešenie a čiastočne zakrývala biela plachta. Podľa úradov sa z budovy podarilo evakuovať všetky osoby. Na mieste teraz zasahujú hasiči.

archívne video

V centre Bratislavy vypukol požiar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na záberoch televíznej stanice BFM bol vidieť čierny dym stúpajúci z jednej z veží a dav okoloidúcich, ktorí udalosti prizerali.

Katedrálu v Rouene po celom svete preslávili najmä obrazy francúzskeho impresionistu Claudea Moneta. Budova sa nachádza v chránenej zóne mesta a od druhej polovice 19. storočia je historickou pamiatkou. 

Katedrála, ktorá má okolo 900 rokov, je jednou z najvýznamnejších cirkevných stavieb vo Francúzsku v gotickom štýle. 151 metrov vysoká veža je vyrobená z liatiny. Až do dokončenia kolínskej katedrály v roku 1880 bola rouenská katedrála najvyššou budovou na svete.

Počas požiaru v Notre-Dame v Paríži v roku 2019 vzbĺkla veža, ktorá tiež pochádza z 19. storočia, a spadla do vnútra kostola. Renovačné práce sú takmer dokončené a znovuotvorenie kostola je naplánované na december.

Viac o téme: PožiarHasičiKatedrálaFrancúzskoRouen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu