Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelská armáda zhodila na mesto Gaza tisíce letákov vyzývajúcich na evakuáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

GAZA - Izraelská armáda v stredu zhodila na mesto Gaza tisíce letákov, v ktorých vyzývala tamojších obyvateľov na opustenie mesta a útek do bezpečia.

Letáky zobrazujúce únikové cesty von z mesta smerom na juh upozorňovali, že sa z oblasti stane nebezpečná bojová zóna. Varovanie nasledovalo po troch čiastočných príkazoch na evakuáciu a najintenzívnejších bojoch v Gaze za uplynulé mesiace, ktoré vedie izraelská armáda proti hnutiu Hamas a palestínskej militantnej skupine Islamský džihád. Útoky tak opätovne vyhnali z domovov 350.000 civilistov.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Izraelská armáda uviedla, že v rámci jednej operácie v opustenom sídle Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) usmrtila militantov a našla i zbrane. V iných oblastiach naprieč Gazou útoky zasiahli štyri školy, ktoré slúžia ako úkryty pre civilistov, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

K zintenzívneniu bojov došlo v čase, keď sa Katar snaží o sprostredkovanie rozhovorov o prímerí a dohody o prepustení rukojemníkov s cieľom ukončiť vojnu, ktorá začala 7. októbra 2023 útokom palestínskych militantov na Izrael.Izraelská delegácia vedená šéfom Mosadu už pricestovala na riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré spravuje Hamas, v stredu uviedlo, že vo vojne medzi Izraelom a palestínskymi militantmi zahynulo najmenej 38.295 ľudí a 88.241 ďalších utrpelo zranenia.

Viac o téme: EvakuáciaLetákyIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu