Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

AKTUÁLNE Hrôza v Pásme Gazy! Izraelský nálet na školu si vyžiadal najmenej 27 obetí

(Zdroj: Topky)

GAZA - Najmenej 27 ľudí zomrelo pri údere izraelskej armády blízko školy v Abasáne na juhu Pásma Gazy. Agentúre AFP to dnes oznámil lekársky zdroj. Izraelská armáda uviedla, že tieto informácie preveruje. Podľa palestínskych zdravotníkov nálet zasiahol stany, v ktorých sú pred vzdelávacím zariadením ubytované vysídlené rodiny.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Izraelská armáda pokračuje druhým dňom v zosilnenej vojenskej ofenzíve v celom Pásme Gazy, najmä v centrálnych štvrtiach mesta Gaza. Tento vývoj podľa predstaviteľov teroristického hnutia Hamas ohrozuje obnovené rokovania o prímerí a prepustenie rukojemníkov.

Informácie o obetiach sa rozchádzajú

Údaje o obetiach v Abasane sa rozchádzajú. Podľa riaditeľa vládnej mediálnej kancelárie v Gaze, ktorú riadi Hamas, na mieste zahynulo až 29 ľudí. Naopak agentúra AP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady v Gaze píše o 19 mŕtvych a desiatkach zranených.

Pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu v utečeneckom tábore Nusajrát zahynulo najmenej 16 ľudí. Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) uviedla, že v čase útoku sa v škole nachádzalo 2000 ľudí. V nedeľu pri útoku izraelskej armády na cirkevnú školu v meste Gaza zahynuli štyria ľudia. V pondelok zasiahol Izrael ďalšiu školu v Nusajráte. Palestínske militantné hnutie Hamas odmieta tvrdenia Izraela, že by využívalo školy, nemocnice a iné civilné zariadenia na vojenské účely. Podľa UNRWA od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo v školách a iných krytoch, ktoré prevádzkuje v enkláve, viac ako 500 ľudí.

Vojnu v Pásme Gazy vlani vyvolal bezprecedentný teroristický útok Hamasu na Izrael 7. októbra, pri ktorom zahynulo na 1200 ľudí. Ďalších zhruba 250 osôb ozbrojenci odvliekli na územie Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy vyžiadala životy viac ako 38.200 Palestínčanov.

Viac o téme: útok IzraelPásmo GazyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu