Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izrael poslal UNRWA zoznam zamestnancov pôsobiacich v Hamase

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarini (Zdroj: SITA/AP/Bilal Hussein)

GAZA/BERLÍN - Izrael poslal vedeniu Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) menný zoznam jej zamestnancov, ktorí sú členmi militantnej organizácie Hamas. Oznámilo to vo štvrtok izraelské veľvyslanectvo v Berlíne, uviedla agentúra DPA.

Zoznam s menami 108 zamestnancov dostal šéf UNRWA Philippe Lazzarini. Podľa Izraela je to len malá časť zo stoviek zamestnancov UNRWA, ktorí údajne pôsobia v Hamase alebo organizácii Palestínsky islamský džihád (PIJ). Súčasťou zoznamu sú aj čísla pasov a vojenských dokladov. Podľa hovorcu izraelského ministerstva zahraničných vecí bol zoznam odoslaný aj generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. Zverejnený zatiaľ nebol z bezpečnostných dôvodov.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Rezort izraelskej diplomacie vyzval šéfa UNRWA, aby "okamžite ukončil" zamestnávanie teroristov, keďže ich práca "predstavuje bezpečnostné riziko pre Izrael". UNRWA potvrdila, že od izraelskej vlády dostala list obsahujúci obvinenia voči zamestnancom pracujúcim v Pásme Gazy. Zahŕňa aj zoznam mien približne 100 osôb, ktoré majú byť členmi vojenského krídla Hamasu.

"UNRWA berie tieto obvinenia vážne," uviedla v stanovisku agentúra OSN. Na list odpovedala a požiadala izraelskú stranu o ďalšie informácie a spoluprácu, keďže na vyšetrenie obvinení nemá zdroje. V januári 2024 Izrael zverejnil obvinenie, podľa ktorého sa 12 zamestnancov UNRWA aktívne zúčastnilo na útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, ktorý si vyžiadal stovky obetí. Niektoré štáty následne dočasne prerušili financovanie agentúry, vrátane USA, ktoré sú najväčším darcom.

V apríli 2024 zverejnila nezávislá vyšetrovacia komisia OSN vedená francúzskou diplomatkou Catherine Colonnovou správu, podľa ktorej izraelskí predstavitelia nemajú pre svoje obvinenia dôkazy. Agentúra navyše zaviedla mechanizmy na zachovanie svojej neutrality, hoci existuje priestor na ich zlepšenie. Po tomto vyšetrovaní väčšina štátov financovanie UNRWA obnovila.

Viac o téme: PracovníciIzraelHamasUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu