Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelská armáda zabila v priebehu týždňa dvoch významných predstaviteľov Hamasu

Izraelský letecký útok na Pásmo Gazy
Izraelský letecký útok na Pásmo Gazy (Zdroj: TASR/AP/Abdel Kareem Hana)

JERUZALEM - Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že v priebehu uplynulého týždňa zabila dvoch vysokopostavených predstaviteľov palestínskeho militantného hnutia Hamas, s ktorým vedie vojnu v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra DPA.

Izraelská armáda uviedla, že jedným zo zabitých je člen Hamasu, ktorý údajne vykonal viacero útokov na Izrael a podľa armády tiež riadil vnútorné bezpečnostné operácie Hamasu v strednej časti Pásma Gazy. Druhým zabitým je predstaviteľ vojenskej spravodajskej služby Hamasu, dodala armáda.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Izraelské ozbrojené sily zároveň oznámili, že pokračujú v operácii v opustenom sídle Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Izraelskí vojaci tam podľa armády našli v stredu zbrane. Izrael pritom obviňuje členov Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu (PIJ), že využívajú sídlo UNRWA na teroristické účely. DPA však upozorňuje, že tieto tvrdenia nemožno nezávisle overiť. Zamestnanci UNRWA sídlo organizácie od začiatku vojny v Pásme Gazy nevyužívajú.

Vypálené rakety

Izraelská armáda tiež v samostatnom vyhlásení uviedla, že na Izrael boli z okolia mesta Rafah na juhu Pásma Gazy vypálené ráno rakety. Izraelská obrana niekoľko z nich zostrelila a izraelské vzdušné sily zaútočili a zabili vykonávateľov útoku.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po bezprecedentnom októbrovom útoku Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si podľa palestínskych úradov vyžiadala najmenej 38.000 obetí na životoch a viac než 88.000 zranených. Štatistika pritom nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi.

Viac o téme: ZabitiePredstaviteliaIzraelHamasPásmo GazyUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu