Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Útok ozbrojencov na dedinu! Tragédia si vyžiadala 26 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

BAMAKO - Dvadsaťšesť ľudí zabili v nedeľu ozbrojenci pri útoku na dedinu v povstalcami zasiahnutom regióne Mopti v západoafrickom Mali, uviedol v pondelok miestny predstaviteľ. Informuje o tom agentúra Reuters.

Cieľom útoku bola dedina v obvode Bankass, jednej z niekoľkých oblastí v Mali, kde džihádistické skupiny napojené na siete al-Káida a Islamský štát vedú násilné povstanie. V nedeľu večer ozbrojení útočníci spustili paľbu na dedinčanov pracujúcich na poliach, uviedol starosta Bankassu Moulaye Guindo a dodal, že vojaci nasadení v oblasti dorazili do dediny až po útoku.

Džihádistické povstanie vypuklo na severe Mali v roku 2012, v roku 2015 sa rozšírilo do susedného Nigeru a Burkiny Faso a nedávno aj na sever pobrežných krajín, ako je Togo, Ghana a Pobrežie Slonoviny, píše Reuters. Odhaduje sa, že prudko rastúce násilie si vyžiadalo už tisíce mŕtvych a milióny vysídlených osôb v celom regióne. Pri podobnom útoku na dedinu v Bankasse začiatkom júla zahynulo približne 40 ľudí a pri ďalšom útoku koncom mája prišlo o život vyše 20 ľudí. Od roku 2020 došlo k dvom prevratom v Mali, dvom v Burkine Faso a jednému v Nigeri. Junty sa odvtedy obrátili chrbtom k tradičným západným spojencom a o podporu v boji proti džihádistom požiadali Rusko.

Viac o téme: MaliOzbrojenciObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu