Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Hizballáh akceptuje prípadné rozhodnutie Hamasu o prímerí a bude ho dodržiavať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BEJRÚT - Libanonské šiitské hnutie Hizballáh bude akceptovať rozhodnutie svojho palestínskeho spojenca - radikálneho hnutia Hamas - na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze a zastaví cezhraničné útoky na Izrael, ak sa vo vojne Izraela a Hamasu uzavrie prímerie. Podľa agentúry AFP to v stredu vyhlásil vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Od 7. októbra 2023, keď vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela vyvolal vojnu v Pásme Gazy, Hizballáh takmer denne z Libanonu ostreľuje izraelské pohraničie. Izraelská armáda tieto útoky opätuje. Tieto cezhraničné prestrelky vyvolali obavy z rozšírenia tohto konfliktu na celý priľahlý región."Hamas rokuje... v mene celej osi odporu (proti Izraelu)," uviedol Nasralláh s odkazom na regionálne proiránske skupiny, ktoré sú v opozícii voči Izraelu a Spojeným štátom. Dodal, že "čokoľvek Hamas prijme, všetci to akceptujú a budú s tým spokojní".

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Nasralláh doplnil, že spojenci nežiadajú Hamas, aby sa s nimi koordinoval svoje postoje na rokovaniach, pretože "to je v prvom rade" boj Hamasu.Nasralláhove vyjadrenia prišli niekoľko dní po tom, ako sa stretol s delegáciou Hamasu vedenou šéfom pre zahraničné vzťahy Chalílom al-Hajjáom, a v čase, keď sa mali v Katare obnoviť rozhovory o prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov vo vojne v Pásme Gazy, ktorá trvá už desiaty mesiac.Hamas naznačil, že sa vzdá požiadavky na "úplné" prímerie - ktorú Izrael opakovane odmietol - ako podmienky na začatie rokovaní o prímerí.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (2)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

Nasralláh však varoval pred útokmi Izraela na Libanon v prípade, že v Gaze nastane prímerie. Reagoval tým zrejme na výrok izraelského ministra obrany Joava Galanta, ktorý v nedeľu vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v boji a robiť všetko potrebné, aby v konfrontácii proti Hizballáhu dosiahol želaný výsledok. Pokračovať v tom Izrael bude aj vtedy, "keď v Pásme Gazy nastane prímerie," upozornil Galant.

Nasralláh povedal, že požiadavky vlády v Jeruzaleme na vytlačenie Hizballáhu od spoločných hraníc nepovedú k zlepšeniu situácie Izraela. Pripomenul, že nedávne vypustenie "stoviek rakiet a desiatok bezpilotných lietadiel za jediný deň" jeho skupinou na izraelské ciele bolo odkazom, "že Hizballáh sa vojny nebojí".

Viac o téme: PrímerieIzraelHizballáhHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu