Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Pobrežná stráž pomohla lodi s migrantmi doraziť k ostrovu Gavdos

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

ATÉNY - Grécka pobrežná stráž v pondelok uviedla, že pomohla rybárskej lodi s viac než 280migrantmi na palube, ktorá sa dostala do problémov, bezpečne doraziť ku gréckemu ostrovu Gavdos v Stredozemnom mori. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Grécke úrady dostali hlásenie o plavidle s migrantmi v pondelok pred svitaním, napísala grécka pobrežná stráž vo vyhlásení. Loď južne od Kréty zasiahol silný vietor. Do záchrannej operácie sa zapojili dve plavidlá pobrežnej stráže, štyri obchodné lode a dve menšie súkromné plavidlá. Rybársku loď s 283 migrantmi na palube lokalizovali 18 námorných míľ južne od ostrova Gavdos.

archívne video

Autentické zábery nočného prenasledovania vozidla s nelegálnymi migrantmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Plavidlu sa nakoniec podarilo dostať do prístavu a migranti sa bezpečne vylodili. Zranenia alebo zdravotné ťažkosti bezprostredne neboli hlásené. K dispozícii neboli informácie o štátnej príslušnosti migrantov ani to, odkiaľ sa priplavili. Grécka pobrežná stráž uviedla, že títo migranti boli z Gavdosu prevezení na Krétu.

Gavdos sa v posledných mesiacoch stal cieľom pre lode s migrantmi, ktoré plávajú cez Stredozemné more z Líbye, píše AP. Ľudia z Blízkeho východu, Afriky a Ázie, ktorí hľadajú lepší život v Európe, zvyčajne platia tisíce dolárov prevádzačom za miesto na nebezpečných a preplnených lodiach.

Viac o téme: Pobrežná strážMigrantiGréckoOstrov Gavdos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu