Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Kim Jo-čong obvinila Soul, že využíva napätie na odvrátenie pozornosti

Kim Jo-čong
Kim Jo-čong (Zdroj: Facebook/Kim Yo-Jong México 김여정 멕시코)

SOUL - Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-čong obvinila juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola z vyvolávania napätia na Kórejskom polostrove s cieľom odvrátiť pozornosť od vnútroštátnych problémov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na pondelkovú správu severokórejských štátnych médií.

"Jun a jeho skupina, ktorá sa ocitla v najhoršej vládnej kríze, sa pokúšajú o 'núdzový útek' cez platformu neustále sa stupňujúceho napätia," uviedla Kim Jo-džong. Poukázala na on-line petíciu vyzývajúcu juhokórejského prezidenta na odstúpenie, ktorá má viac ako milión podpisov.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie vyjadrilo poľutovanie nad obvineniami zo strany KĽDR. "Severokórejský režim, ktorý... zatvára oči pred živobytím ľudí a potláča základné ľudské práva, by sa mal nad sebou zamyslieť," povedal hovorca ministerstva.

Kim Jo-džong sa tiež vyjadrila k júnovým vojenským cvičeniam Južnej Kórey, Japonska a USA v blízkosti hraníc s KĽDR, ktoré označila za neospravedlniteľnú a jasnú provokáciu.

Napätie na Kórejskom polostrove sa vystupňovalo v uplynulom období po tom, čo KĽDR podpísala s Ruskom zmluvu o strategickom partnerstve a vyslala do Južnej Kórey stovky balónov s odpadkami. Pchjongjang tvrdí, že ide o reakciu na balóny s propagandistickými letákmi, ktoré na sever Kórejského polostrova vysielajú juhokórejskí aktivisti.

Viac o téme: Obvinenie Severná KóreaJužná KóreaKim Jo-čong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu