Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Južná Kórea chce proti dronom z KĽDR nasadiť laserové zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/IntEngineering)

SOUL - Južná Kórea chce proti bezpilotným prostriedkom z KĽDR používať laserové zbrane. Agentúre AFP to oznámil juhokórejský úrad pre vyzbrojovanie (DAPA). Tá sa domnieva, že by tento druh zbraní mohla armáda začať používať do konca roka. Podľa analytikov je však termín na nasadenie zbraní, ktoré nikto ďalší vo svete zatiaľ nepoužíva, príliš optimistický.

Novú laserovú zbraň vyvinula juhokórejská firma Hanwha Aerospace v rámci projektu Hviezdne vojny juhokórejskej armády. Ciele nová zbraň ničí zásahom lúča, ktorý vygeneruje optické vlákno. Hlavnou výhodou je nízka cena jedného výstrelu zbrane, ktorá by mala byť iba 2000 wonov (34 korún). "Keď laserová zbraň odovzdá teplo dronu, jeho povrch sa roztopí, vnútorné súčiastky začnú horieť, čo vedie k pádu dronu," povedal I Sang-jun z DAPA.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

DAPA dnes uviedla, že juhokórejská armáda dostane nové zbrane do konca roka pre operačné nasadenie. Analytik Hong Song-pchjo sa však domnieva, že armáda bude pre vyskúšanie novej zbrane potrebovať dlhší čas, než ju začne úspešne používať proti severokórejským dronom. "Nikde inde vo svete nie sú laserové zbrane nasadené (na bojové účely)," uviedol analytik.

V posledných týždňoch Južná Kórea čelila predovšetkým prípadom, keď KĽDR na jej území vysielala balóny s odpadkami. Predtým však hranicu narušili aj severokórejské bezpilotné prostriedky. Obe krajiny sú oficiálne vo vojne, keďže kórejskú vojnu z 50. rokov uzavrelo len prímerie.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaLaserové zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu