Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sudca zamietol žiadosť premiéra Sáncheza vypovedať v korupčnej kauze písomne

Pedro Sánchez Zobraziť galériu (2)
Pedro Sánchez (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez, file)

MADRID — Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Svoj verdikt sudca Juan Carlos Peinado zdôvodnil tým, že Sáncheza predvolal ako manžela Begone Gómezovej, nie ako premiéra — čo by mu umožnilo vypovedať písomne, ako požadoval.Sánchez však môže neskôr písomne svedčiť o "relevantných skutočnostiach, o ktorých vedel z dôvodu svojej funkcie", dodal sudca.Jediný prípad, keď bol úradujúci španielsky premiér predvolaný ako svedok, nastal v roku 2017. Mariano Rajoy vtedy vypovedal v rámci vyšetrovania korupcie, ktoré viedlo k odsúdeniu niekoľkých členov jeho konzervatívnej Ľudovej strany (PP).

Sudca zamietol žiadosť premiéra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Obvinenie z korupcie voči Begoni Gómezovej vzniesla odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky), ktorá zastupuje zamestnancov v španielskych verejných službách a má blízko ku krajnej pravici. Gómezovú, ktorá nezastáva žiadnu verejnú funkciu, podozrieva z konfliktu záujmov pri prideľovaní štátnych objednávok.

Sánchez opakovane poprel akékoľvek previnenie svojej manželky a obvinenia označil za súčasť očierňovacej kampane proti vláde. Voči rozhodnutiu sudcu sa môže buď odvolať, alebo sa môže rozhodnúť nevypovedať.Jeho manželka už bola v júli predvolaná na výsluch, no využila právo nevypovedať.

Viac o téme: KorupciaVypovedanieSúd ŠpanielskoPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu