Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Lejaky sužujú dva kantóny na juhu Švajčiarska: Spôsobili zosuvy pôdy aj evakuácie

Búrky vo Švajčiarsku Zobraziť galériu (2)
Búrky vo Švajčiarsku (Zdroj: TASR/AP/Michael Buholzer/Keystone)

ŽENEVA - Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili v nedeľu miestni záchranári.

Graubünden a Ticino sužujú lejaky už tretí víkend po sebe. Tamojšie úrady vydali príslušné výstrahy, ktorými ich obyvateľov vyzvali, aby sa vyhýbali vodným tokom, strmým svahom a preventívne nevstupovali ani do pivníc.Približne pred týždňom zahynulo v údolí Maggia v Ticine šesť ľudí v dôsledku zosuvov pôdy a záplav. Týždeň pred tým zase taktiež v dôsledku lejakov prišli o život traja ľudia v inom údolí v kantóne Graubünden. Odvtedy úrady nehlásili ďalšie úmrtia, oblasť však aj naďalej sužuje nepriaznivé počasie.

Povodne vo Švajčiarsku
Zobraziť galériu (2)
Povodne vo Švajčiarsku  (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

V Ticine napadlo za posledných 24 hodín dovedna 110 milimetrov zrážok, z toho 48 milimetrov len za dve hodiny. Podľa meteorológov by však mal dážď večer už zoslabnúť.

Z tamojšieho údolia Maggia záchranári vrtuľníkom preventívne evakuovali deväť ľudí. Viacerí ďalší obyvatelia sa z oblasti presťahovali k príbuzným či priateľom v obave z blížiaceho sa zatvorenia prístupových ciest. Niektorí však podľa vyjadrenia záchranárov svoje domovy neopustili ani napriek hroziacim zosuvom pôdy.

Viac o téme: DážďZosuvy pôdyEvakuáciaŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu