Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Bývalého prezidenta Brazílie obvinili z prania špinavých peňazí a zločineckého spolčenia

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Zdroj: TASR/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Brazílska polícia vo štvrtok oficiálne obvinila bývalého prezidenta Jaira Bolsonara z trestného činu prania špinavých peňazí a účasti na zločineckom sprisahaní. Obvinenia súvisia s nepriznanými luxusnými darmi, ktoré Bolsonaro dostal od saudskoarabskej vlády počas svojho pôsobenia vo funkcii. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra AP.

Šperky, z ktorých niektoré vyrobila švajčiarska spoločnosť Chopard, mali hodnotu 3,2 milióna dolárov. Podľa agentúry Reuters išlo diamantový náhrdelník, prsteň, hodinky a náušnice, ktoré vláda v Rijáde darovala Bolsonarovi a jeho manželke Michelle. Niektoré zo šperkov zaistila colnica na letisku v Sao Paulo v októbri 2021. Našla ich v batohu jedného z poradcov vtedajšej Bolsonarovej administratívy, ktorý sa práve vrátil z Rijádu. Brazílska polícia ešte vlani uviedla, že Bolsonaro získal hotovosť za predaj dvoch luxusných hodiniek v hodnote takmer 70.000 dolárov, ktoré dostal ako dar od Saudskej Arábie.

Z vyšetrovania vyplynulo, že predaj v Spojených štátoch uskutočnil Mauro Cid, jeden z najbližších poradcov Bolsonara. Polícia brazílskeho exprezidenta obvinila z trestného činu už druhýkrát. V marci bol obvinený zo sfalšovania osvedčenia o očkovaní proti chorobe COVID-19. Bolsonaro sa zmieta v právnych sporoch a je vyšetrovaný aj v súvislosti s údajným plánom na prevrat, aby zostal pri moci po tom, čo v roku 2022 prehral prezidentské voľby. Pre útoky na volebný systém v Brazílii dostal aj zákaz vykonávať verejnú funkciu, ktorý platí do roku 2030. Bolsonaro všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že je obeťou politického prenasledovania.

Viac o téme: Jair BolsonaroBrazíia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu