Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

V Amazónii zaznamenali najvyšší počet požiarov za posledných 20 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

RIO DE JANEIRO - Brazília zaznamenala v prvom polroku v Amazónii 13.489 požiarov. Ide o najvyšší počet za posledných 20 rokov.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa celkový počet požiarov zvýšil až o 61 percent. Podľa odborníkov ide o dôsledok mimoriadneho sucha, ktoré vlani oblasť postihlo.Odkedy brazílsky Národný inštitút pre kozmický prieskum začal v roku 1998 zhromažďovať záznamy o požiaroch, len v dvoch ďalších rokoch ich bolo od januára do júna zaznamenaných viac. Konkrétne v roku 2003 (17.143) a 2004 (17.340).

Tieto informácie sú pre brazílsku vládu nepríjemnou správou, keďže počet požiarov sa zvyšuje aj napriek ustupujúcemu odlesňovaniu v miestach najväčšieho dažďového pralesa na svete, píše AFP.Počet požiarov narastá aj v ďalších dvoch oblastiach - v Pantanale, jednom z najväčších tropických mokradí na svete, a v savane Cerrado.Amazonský prales v Brazílii od júna do novembra minulého roka zasiahlo sucho, ktoré spôsobilo obrovské požiare, znížilo alebo zničilo veľké zásoby vody a zasiahlo milióny ľudí.

Viac o téme: PožiarBrazíliaAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu