Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Dedička spoločnosti Walt Disney pozastavuje príspevky demokratom, nechce Bidena

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americká producentka Abigail Disneyová z rodiny animátora a filmového producenta Walta Disneyho oznámila, že pozastavuje príspevky Demokratickej strane, kým prezident Joe Biden neoznámi, že vzdáva kandidatúru v novembrových prezidentských voľbách. Vo štvrtok to dedička povedala stanici CNBC.

Po nevydarenom výkone v prvej predvolebnej debate, v ktorej podľa hodnotenia americkej tlače predviedol neistý výkon, čelí 81-ročný prezident Biden rastúcim výzvam, aby vzdal kampaň za znovuzvolenie a prenechal miesto niekomu mladšiemu. Opakovane však dal najavo, že vo voľbách plánuje kandidovať proti 78-ročnému republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého porazil v roku 2020. "Mám v úmysle prestať strane prispievať, kým Bidena nevymení na prvom mieste kandidátky. To je realizmus, nie neúcta. Biden je dobrý človek a svojej krajine slúžil obdivuhodne, v stávke je však priveľa," povedala Disneyová CNBC. "Ak Biden neodstúpi, demokrati prehrajú. Tým som si absolútne istá. Dôsledky tejto prehry budú naozaj hrozivé," dodala.

Bidenova kampaň na žiadosť CNBC o komentár bezprostredne neodpovedala. Prezident však počas štvrtkovej recepcie v Bielom dome pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti podľa agentúry AFP znovu potvrdil, že "nemá v úmysle" z boja o Biely dom odstúpiť. Niektorí komentátori podotýkajú, že výzvy na odstúpenie z volebného klání od spoločenských elít môžu prezidenta len utvrdiť v odhodlaní vytrvať v kampani. Biden si zakladá na tom, že počas svojej dlhej politickej kariéry bol v istých momentoch podceňovaný, a podľa médií si necháva radiť len od úzkeho kruhu blízkych na čele s prvou dámou USA Jill Bidenovou.

Viac o téme: Joe BidenDemokratiAbigail Disneyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu