Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Szijjártó sa s Bágherím zhodol na potrebe dialógu medzi Európskou úniou a Iránom

Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó vo štvrtok telefonicky hovoril s dočasným ministrom zahraničných vecí Iránu Alím Bágherím Kaním. Zhodli sa na potrebe zintenzívniť dialóg medzi EÚ a Iránom, ktorý by podľa maďarského ministra mohol pomôcť odvrátiť ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe.

Telefonát ministrov sa uskutočnil pri príležitosti prevzatia predsedníctva Rady Európskej únie zo strany Maďarska. Szijjártó upozornil, že ďalšie šírenie krízy na Blízkom východe je potenciálnou hrozbou pre svetovú bezpečnosť. "My, ktorí žijeme v tieni vojny už dva a pol roka, teraz nechceme ďalšiu globálnu krízu," dodal maďarský minister.Podľa Szijjártóa sa zhodli na tom, že "diplomacia nemôže byť limitovaná na dialóg s tými, s ktorými vo všetkom súhlasíme."

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (2)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ministri sa dohodli, že ostanú v pravidelnom kontakte a dohodli sa na osobnom stretnutí na okraj Valného zhromaždenia OSN v septembri.

Bágherí Kaní bol vymenovaný za dočasného ministra v máji po smrti svojho predchodcu Hosejna Amírabdolláhjána pri páde vládnej helikoptéry, pri ktorom zahynul aj prezident Ebráhím Raísí.

 

Viac o téme: DialógIránEurópska úniaAlí Bágherí Kaníéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu