Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Vlaňajšia cyklóna Freddy bola rekordne dlhá: Trvala 36 dní, uvádza WMO

Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí
Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí (Zdroj: TASR/AP/Thoko Chikondi)

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila v utorok vlaňajšiu cyklónu Freddy za dosiaľ najdlhšie trvajúcu tropickú búrku. Freddy trval 36 dní, pričom pustošil najmä pobrežie východnej Afriky, píšu o tom agentúry DPA a AP.

Cyklóna Freddy sa sformovala počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie. Odtiaľ sa presunula na západ k pobrežiu východnej Afriky. Trvala rekordných 36 dní, vďaka čomu predstihla hurikán John, ktorý pred tromi desaťročiami zasiahol Havaj a trval 29,75 dňa. Freddy zároveň "precestoval" 12.785 kilometrov. V tejto kategórii zaostal za Johnom s vyše 13.000 kilometrami.

archívne video

Cyklón sa prehnal Sardíniou

Po Freddym ostalo vyše 1400 mŕtvych či nezvestných; najviac ich hlásili v Malawi (vyše 1200) a v Mozambiku (vyše 180) a napáchal aj značné škody. Hovorkyňa WMO Clare Nullisová skonštatovala, že Freddy "zasiahol pevninu" v podstate viackrát, než je pri takomto type búrok bežné. Tropické búrky sú rozdelené do siedmich kategórií v závislosti od rýchlosti vetra, ktorý ich sprevádza, a to od tropickej depresie po cyklónu či hurikán, približuje DPA.

Hurikán, cyklóna a tajfún pomenúvajú rovnaký jav, len v inej časti sveta. Termín hurikán sa používa v Atlantiku a severnom Pacifiku, tajfún v Ázii a cyklóna v Indickom oceáne. Odborníci celé mesiace analyzujú v súvislosti s týmito meteorologickými javmi všetky merania, ako napríklad ich intenzitu a trvanie.

Viac o téme: FreddyWMORekordCyklóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu