Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Izrael na Západnom brehu Jordánu zabral najväčšie územie za uplynulých 30 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelská vláda odsúhlasila zabratie nového územia na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Ide o najväčšiu oblasť akú Izrael na okupovanom území zabral za uplynulých 30 rokov. O situácii v stredu informovala izraelská ľavicová mimovládna organizácia Šalom achšav, ktorá sleduje aktivity izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Šalom achšav v stredu uviedla, že izraelské úrady schválili zabratie 12,7 štvorcového kilometra v Jordánskom údolí, čo je najviac od Dohôd z Osla v roku 1993. Izraelská vláda to schválila ešte v júni, informácie na verejnosť prenikli až v stredu. Celkovo ide o tretí podobný krok strany Tel Avivu v tomto roku. Izraelská vláda schválila zabratie 2,6 štvorcového kilometra na Západnom brehu vo februári a ôsmich ďalších v marci.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Palestínčania vnímajú rozširovanie izraelských osád na Západnom brehu Jordánu za hlavnú prekážku pre dosiahnutie trvalého mieru. Väčšina medzinárodného spoločenstva považuje osady na okupovanom území za ilegálne a nelegitímne. Tel Aviv však Západný breh Jordánu považuje za územie s významným historickým a náboženským významom.

Izrael okupuje Západný breh Jordánu od Šesťdňovej vojny v roku 1967 a odvtedy tam vybudoval vyše 100 osád, v ktorých žije viac ako 500-tisíc izraelských osadníkov.

Viac o téme: územieIzraelJordánZápadný breh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu