Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Prvý demokratický kongresman verejne vyzval Bidena: Odstúpenie z prezidentských volieb

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Člen americkej Snemovne reprezentantov Lloyd Doggett sa v utorok stal prvým členom Demokratickej strany, ktorý verejne vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu. Poukázal na Bidenov výkon v minulotýždňovej debate s jeho súperom, republikánom Donaldom Trumpom, informujú o tom agentúry AP a AFP.

"Keďže si uvedomujem, že na rozdiel od Trumpa je prezident Biden vždy oddaný v prvom rade našej krajine, nie sebe samému, dúfam, že urobí bolestivé a ťažké rozhodnutie odstúpiť. Úctivo ho na to vyzývam," uviedol Doggett, kongresman za štát Texas, vo vyhlásení.

archívne video

Vyhlásenie Čaputovej pred odletom do Varšavy, kde sa stretne aj s Bidenom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bidenov slabý výkon v minulotýždňovej prezidentskej debate vyvolal obavy aj medzi najväčšími podporovateľmi amerického prezidenta. Mnohí začali spochybňovať, či je 81-ročný šéf Bieleho domu dostatočne silným demokratickým kandidátom, ktorý by sa mal v novembrových voľbách postaviť Trumpovi, konštatuje AP. Reuters upozorňuje, že Doggett je síce prvý, kto vyzval Bidena na odstúpenie, no iní už skôr naznačili, že by tento krok bolo vhodné zvážiť.

Obavy spojené so spôsobilosťou kandidovať

Doggett svoje vyhlásenie vydal niekoľko minút po tom, ako bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová uviedla, že obavy spojené s tým, či je Biden spôsobilý kandidovať, sú oprávnené. Pelosiová vyjadrila presvedčenie, že je legitímne klásť si v súvislosti s Bidenovým neistým výkonom otázku, či išlo len o "epizódu", alebo trvalejší stav. "Keď sa ľudia pýtajú túto otázku, je oprávnená – pri oboch kandidátoch," povedala pre televíziu MSNBC.

Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (2)
Nancy Pelosiová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

Biden by sa mal v stredu stretnúť s demokratickými guvernérmi, uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu. Americký prezident bude mať na tomto stretnutí príležitosť uistiť po nevydarenej debate lídrov Demokratickej strany o svojej spôsobilosti, konštatujú agentúry Reuters a AP. Neexistujú pritom nijaké náznaky, že by Biden v súčasnosti vážne zvažoval odstúpenie z prezidentských volieb. Televízia ABC News v utorok tiež oznámila, že Biden jej v piatok poskytne prvý televízny rozhovor od debaty s Trumpom. Úryvky z rozhovoru odvysielajú už v piatok a jeho ďalšie časti počas víkendu a v pondelok.

Viac o téme: VoľbyOdstúpenieUSAJoe BidenNancy PelosiováLloyd Doggett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu