Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Hizballáh tvrdí, že ako odvetu vystrelil desiatky rakiet na sever Izraela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BEJRÚT - Libanonské hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na sever Izraela v rámci odvetného útoku. Informuje o tom agentúra AFP.

Bojovníci Hizballáhu odpálili "desiatky rakiet Kaťuša" na kasárne v severnom Izraeli "v reakcii na izraelský útok, počas ktorého prišiel o život jeden civilista," uvádza sa vo vyhlásení libanonského hnutia. Izraelská armáda (IDF) identifikovala približne 15 striel z Libanonu a desať z nich úspešne zničila. Informovala tiež, že zasiahla "vojenskú štruktúru Hizballáhu" v pohraničnej oblasti. Predstavitelia Libanonu potvrdili, že počas útoku prišla o život jedna osoba.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa údajov agentúry AFP zahynulo v dôsledku bojov Hizballáhu a Izraela v Libanone už 439 ľudí, väčšinu z nich tvorili bojovníci, no bolo medzi nimi aj 95 civilistov. Na izraelskej strane prišlo o život 15 vojakov a 11 civilistov.

Izrael a Hizballáh, ktorý je spojencom Hamasu, si takmer denne opätujú cezhraničnú paľbu od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra 2023. Intenzita bojov však od minulého týždňa poklesla, čo zmiernilo obavy, že boje prerastú do väčšie konfliktu.

Viac o téme: Raketyútok IzraelLibanonHizballáhPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu