Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Historickú budovu v nemeckom meste zachvátil požiar: Plamene hasilo takmer 150 hasičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BAD EMS - Historickú budovu Haus Vier Türme (Dom štyroch veží) v meste Bad Ems v spolkovej krajine Porýnie-Falcko v stredu zachvátil požiar, informuje agentúra DPA.

Požiar budovy zapísanej na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO vznikol v stredu skoro ráno z dosiaľ nezistenej príčiny. Budovu renovovali, takže bola prázdna. Plamene hasilo takmer 150 hasičov, pričom rozsah škôd nebol bezprostredne známy. "Je obzvlášť trpké, keď horí historická strešná konštrukcia," povedal starosta mesta Oliver Krügel, ktorý bol podľa vlastných na mieste od skorých ranných hodín.

archívne video

V centre Banskej Štiavnice horí viacero historických budov (Zdroj: Facebook/Ludo Kanik)

Dom známy aj pod názvom Karlsburg pochádza zo 17. storočia a bol dominantou mesta. Podľa turistického spolku bola táto baroková budova so štyrmi nárožnými vežami neoficiálnym letným sídlom ruského cára Alexandra II. počas návštev Nemecka.

Krügel požiar budovy označil za ťažkú ranu pre mesto. Ikonický dom sa mal podľa jeho slov zmeniť na hotel, ktorý plánovali otvoriť ešte v tomto roku. Miestne úrady vyzvali ľudí, aby sa k budove teraz nepribližovali. "Momentálne sa požiar hasí len zvonku, pričom zatiaľ sa nám nepodarilo získať obraz o jeho (rozšírení) vnútri," informovala hovorkyňa okresu Rýn-Lah.

Viac o téme: PožiarHistorická budovaNemeckoBad Ems
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu