Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Brusel sprísnil opatrenia voči Bielorusku: Minsk nemá obchádzať sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok privítala, že členské krajiny (Rada EÚ) prijali nový súbor sankcií proti Bielorusku, informuje spravodajca.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že obchádzanie existujúcich sankcií EÚ voči Rusku výrazne uľahčila aj integrácia ruskej a bieloruskej ekonomiky. Nové kolo sankcií voči Bielorusku preto odzrkadľuje niekoľko opatrení, ktoré už boli voči Rusku uvalené, vďaka čomu budú sankcie Únie voči Rusku účinnejšie.

archívne video

Líder eurokandidátky Hlasu – SD B. Becík: Slovensko nie je pripravené na nezmysly green dealu! Chceme to v Bruseli zmeniť! (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Najnovšie reštriktívne opatrenia sú prispôsobené špecifickým charakteristikám obchodu medzi EÚ a Bieloruskom a ovplyvňujú rôzne odvetvia bieloruského hospodárstva vrátane obchodu, služieb a dopravy. To umožňuje vyvinúť účinnú stratégiu boja proti obchádzaniu už prijatých sankcií a zabezpečiť, aby tieto opatrenia boli primerané úrovni zapojenia Bieloruska do vojny Ruska proti Ukrajine.

Únia rozšírila najmä tieto obmedzenia

Únia rozšírila najmä obmedzenia vývozu tovaru s dvojakým použitím a vyspelých technológií a zaviedla nové obmedzenia na tovar, ktorý môže prispieť k posilneniu bieloruských priemyselných kapacít, ako aj na námorné navigačné zariadenia, technológie na spracovanie ropy a na niektoré luxusné produkty. Dovoz tovaru, ktorý umožňuje Bielorusku diverzifikovať zdroje príjmov, ako aj zlata a diamantov, bol tiež zakázaný.

Okrem toho musia vývozcovia z EÚ zahrnúť do nových zmlúv doložku o neobchodovaní s Bieloruskom a prevádzkovatelia z krajín EÚ obchodujúci s tovarom používaným na bojiskách musia zaviesť mechanizmy náležitej starostlivosti, aby sa zabezpečilo, že cez Minsk tento tovar neskončí v ruských rukách.

Únia obmedzila ja poskytovanie služieb Bielorusku, jeho vláde a s ňou súvisiacim subjektom, čo sa týka aj účtovných, audítorských, inžinierskych a reklamných služieb. Komisia upozornila, že bude aj naďalej monitorovať možné obchádzanie sankcií EÚ voči Rusku cez Bielorusko a je pripravená podporiť ďalšie zosúladenie týchto dvoch sankčných režimov.

Viac o téme: OpatreniaSankcieBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu