Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Pri útoku Hizballáhu sa zranilo 18 vojakov: Ultraortodoxní židia protestovali proti povolaniu do vojenskej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

TEL AVIV - Osemnásť izraelských vojakov utrpelo zranenia pri útoku bezpilotného lietadla libanonského hnutia Hizballáh na Izraelom anektované Golanské výšiny, uviedla v nedeľu v noci izraelská armáda. Jeden z vojakov je vo vážnom stave. Informuje správa agentúr Reuters a DPA.

Izraelské obranné sily vo svojom vyhlásení oznámili, že k útoku došlo ešte počas dňa. Uviedli, že odvtedy zasiahli ciele Hizballáhu v južnom Libanone leteckými útokmi a delostreleckou paľbou a eliminovali hrozby vo viacerých oblastiach na juhu Libanonu. Agentúra DPA dodáva, že nedokázala nezávisle overiť tieto tvrdenia.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý je podporovaný Iránom, sa vystupňovali po začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri po útoku hnutia Hamas na Izrael. V oblasti izraelsko-libanonských hraníc dochádza ku každodenným prestrelkám, píše DPA a dodáva, že boje sa v poslednom čase výrazne zintenzívnili.

Izraelský minister obrany Joav Galant pred týždňom vyhlásil, že Izrael si nepraje vojnu s hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ňu pripravená. Galant varoval Libanon, že izraelská armáda ho môže v prípade akejkoľvek vojny s tamojším hnutím Hizballáh poslať "späť do doby kamennej". Trval však na tom, že izraelská vláda v situácii na izraelsko-libanonských hraniciach preferuje diplomatické riešenie. Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh upozornil, že v prípade vojny nebude v Izraeli ušetrené "žiadne miesto".

Židia protestovali

Tisíce ultraortodoxných židov v Izraeli protestovali proti ich povolaniu do armády. Protesty vypukli po tom, čo izraelský najvyšší súd v utorok jednohlasne rozhodol, že povinná služba v armáde sa bude vzťahovať aj na ultraortodoxných židov. Iinformuje správa agentúry DPA.

Počas protestov v Jeruzaleme v nedeľu údajne došlo aj k potýčkam medzi políciou a demonštrantmi, uvádza DPA s odvolaním na miestne médiá. Izraelská polícia na rozohnanie protestujúcich použila vodné delo, päť ľudí zadržala. Demonštranti údajne na policajtov útočili a hádzali na nich kamene.

Vojenská služba je pre väčšinu Izraelčanov povinná, ale ultraortodoxní muži, ktorí študujú posvätné knihy a náboženstvo, boli z veľkej časti vyňatí kvôli pravidlu rešpektovanému od prvých rokov existencie židovského štátu. Tieto výnimky však dlhodobo vyvolávali hnev v radoch svetskej verejnosti. Znepokojenie sa prehĺbilo počas vojny v Pásme Gazy, keď armáda povolala desaťtisíce vojakov. 

Rozhodnutie izraelského súdu sa týka približne 63.000 mužov, čo by v súvislosti s prebiehajúcou vojnou v Pásme Gazy a možnou eskaláciou konfliktu s hnutím Hizballáh na izraelsko-libanonských hraniciach mohlo posilniť armádu Izraela, konštatuje DPA. Ultraortodoxné politické strany sú proti akejkoľvek zmene súčasného systému. V prípade zrušenia výnimiek by mohli opustiť vládnu koalíciu Benjamina Netanjahua a spôsobiť pád vlády.

Viac o téme: VojnaŽidiaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu