Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Obete útoku hnutia Hamas podali žalobu na Irán, Sýriu a Severnú Kóreu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

WASHINGTON - Viac ako 100 obetí a príbuzných útoku militantného palestínskeho hnutia Hamas podalo v pondelok žalobu na Irán, Sýriu a Severnú Kóreu. Obviňujú ich z podpory Hamasu a žiadajú od nich odškodné najmenej štyri miliardy dolárov. Informujeme na základe správy agentúr Reuters.

Žalobu na federálnom súde vo Washingtone D.C. podala organizácia pre ľudské práva Anti-Defamation League (ADL). Ide o najväčší prípad voči zahraničným krajinám v súvislosti s útokom a zároveň prvý, ktorý podporila aj židovská organizácia, uviedlo ADL. Podľa izraelských zdrojov bolo pri útoku zabitých viac ako 1200 ľudí a ďalších 250 uniesli. Pri odvetnom útoku Izraela v Pásme Gazy zomrelo takmer 38.000 ľudí. Medzi žalobcami sú americkí občania, ktorí 7. októbra utrpeli zranenia, aj pozostalí obetí.

Ak súd rozhodne v prospech obetí, mohli by dostať financie

"Irán je popredným svetovým sponzorom antisemitizmu a teroru. Spolu so Sýriou a Severnou Kóreou preto musí niesť zodpovednosť za svoju úlohu v najväčšom antisemitickom útoku od čias holokaustu," uviedol vo vyhlásení riaditeľ ADL Jonathan Greenblatt.

Voči Iránu už bolo podaných niekoľko žalôb v súvislosti s útokom. Krajiny obvinené z terorizmu však neberú na vedomie žaloby ani rozsudky amerických súdov. Ak súd rozhodne v prospech obetí, mohli by dostať financie zo štátom financovaného fondu. Ten odškodňuje osoby, ktoré vyhrali súdne spory s krajinami podporujúcimi terorizmus. Vo fonde však v súčasnosti nie je dostatok peňazí.

Viac o téme: IránSýriaSeverná KóreaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu