Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Ďalší izraelský útok na juhu Pásma Gazy: Zahynulo osem ľudí, 30 je zranneých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

GAZA - Osem ľudí zahynulo a viac ako 30 ďalších ich utrpelo zranenia pri izraelskom útoku na juhu Pásma Gazy, uviedla v utorok humanitárna organizácia Červený polmesiac. K útoku došlo už po tom, ako izraelská armáda nariadila evakuáciu južných oblastí Pásma Gazy.

Útok izraelskej armády nasledoval po pondelkovom raketovom útoku na Izrael, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Islamský džihád.Ozbrojené krídlo tohto hnutia - Brigády al-Kuds - v neskôr vydanom vyhlásení objasnili, že raketami mierili na izraelské obce v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy a boli vypálené ako odveta za zločiny Izraela proti palestínskemu ľudu.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda v súvislosti s tým oznámila, že identifikovala približne 20 rakiet vystrelených z oblasti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Spresnila, že časť projektilov bola zneškodnená, iné dopadli do južného Izraela. Podľa miestnych úradov k zraneniam ľudí ani materiálnym škodám nedošlo. Izraelské jednotky následne zaútočili na palebné stanovište v palestínskej enkláve, odkiaľ boli rakety vystrelené.

Po tomto raketovom útoku militantov izraelská armáda v pondelok nariadila Palestínčanom, aby opustili rozsiahle územie východne od mesta Chán Júnis, informuje stanica BBC.Vojna v Pásme Gazy sa začala v októbri 2023 a je dôsledkom vpádu palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva v Pásme Gazy si dosiaľ vyžiadala najmenej 37.900 obetí.

Viac o téme: útok IzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu