Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Zosuvy pôdy v Kirgizsku si vyžiadali sedem životov: Evakuovali najmenej 1300 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Pri zosuvoch pôdy v Ošskej oblasti na juhu Kirgizska zomrelo v sobotu sedem ľudí, z toho päť detí. Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Podľa ministerstva z oblasti od piatkového večera evakuovali najmenej 1300 ľudí, ktorí tam trávili dovolenku.K sobotňajším zosuvom prišlo len niekoľko dní po tom, čo pri podobnom nešťastí v Batkenskej oblasti zomrelo päťročné dieťa. Minulý týždeň umrel pri ďalších zosuvoch pôdy v Džalalabadskej oblasti desaťročný chlapec.

Stredná Ázia je región mimoriadne náchylný na prírodné katastrofy spôsobené zmenou klímy. Často ho sužujú povodne, zemetrasenia, zosuvy pôdy a lesné požiare.Podľa Organizácie Spojených národov (OSN) rastúce teploty vedú v Kirgizsku k častejším a intenzívnejším suchám, prírodným katastrofám a nepredvídateľnému sezónnemu počasiu.Kirgizské ministerstvo pre mimoriadne situácie koncom júna oznámilo 86-percentný nárast počtu zosuvov pôdy od marca v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac o téme: DetiúmrtieZosuvy pôdyKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu