Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Veľký zosuv pôdy: Samospráva vyhlásila havarijnú situáciu: Žiada zákaz vjazdu do tejto časti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

ŽIAR NAD HRONOM - Žiarska samospráva vyhlásila pre zosuv pôdy v okolí Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach havarijnú situáciu. Primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal na sociálnej sieti informoval, že okolie kostola v najbližších dňoch oplotia a vstup za toto oplotenie bude zakázaný. Žiadať tiež budú vydať zákaz vjazdu všetkým vozidlám do tejto časti.

 

KOSTOLU V HORNÝCH OPATOVCIACH HROZÍ DEŠTRUKCIA Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca stojí v centre zaniknutej obce Horné...

Posted by Mesto Žiar nad Hronom on Thursday, June 27, 2024

"Na základe správy, ktorú sme pred týždňom dostali z Geologického ústavu Dionýza Štúra, situácia so zosuvmi pôdy pod Kostolom sv. Vavrinca a v jeho okolí je veľmi vážna," uviedol Antal na sociálnej sieti.

archívne video

Pre zosuv na Devínskej ceste mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zvolali krízový štáb

Dodal, že geológovia zaradili aktivizovaný zosuv z hľadiska jeho spoločensko-ekonomickej závažnosť do kategórie R4, čo je veľmi vysoká významnosť. Preto podľa Antala zvolali krízový štáb. Zaoberali sa podľa neho aj vyhlásením mimoriadnej situácie, ktorú však mesto nevyhlási, nakoľko v danom území nie sú žiadne obytné objekty. "Taktiež budeme iniciovať urýchlene hydrogeologický prieskum, aby bolo presne jasné, aké geologické zmeny a v akom rozsahu sa na danom území dejú a čo z toho pre nás vyplýva," dodal Antal.

Na hroziacu deštrukciu kostola pre zosuv pôdy upozornil pred časom portál aktuality.sk. O záchranu kostola sv. Vavrinca, ktorý pripomína, že na mieste sa kedysi rozprestierala zaniknutá obec Horné Opatovce, sa roky usiluje Občianske združenie (OZ) Horné Opatovce. Jeho predsedníčka Mária Kadlecová upozornila, že v poslednom období je kostol značne poškodený. Poukázala na opadávajúce kusy muriva, omietky, praskanie stien aj zvlnenie terénu. Problémom je podľa nej aj spodná voda.

Viac o téme: PôdaZosuvSamosprávaKostola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu