Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Kirgizský súd uznal štyroch novinárov za vinných z podnecovania nepokojov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK- Súd v Kirgizsku vo štvrtok odsúdil dvoch novinárov na tresty odňatia slobody a ďalších dvoch na podmienečné tresty po tom, ako ich uznal za vinných z podnecovania nepokojov.

Štyria reportéri boli súčasťou skupiny 11 novinárov, ktorých zadržali v januári, čo vyvolalo silnú kritiku zo strany Západu. Kirgizsko, v ktorom sa nachádza ruská vojenská letecká základňa, je úzko spojené s Moskvou.Novinári, ktorí pracovali pre súkromné miestne spravodajské médiá, boli obvinení z uverejňovania článkov vyzývajúcich na protesty a verejné nepokoje, čo však oni popierajú.

Súd odsúdil Machabata Tažibeka Kyzyho na šesť rokov vo väzení a Azamata Išenbekova na päť rokov za mrežami. Sedem zvyšných obžalovaných súd uznal za nevinných."Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) odsudzuje toto rozhodnutie, ktoré nie je podložené dôkazmi, ako pokus o umlčanie nezávislej žurnalistiky a vyzýva na okamžité prepustenie novinárov. Je to temný deň pre slobodu tlače v Kirgizsku," uviedla skupina na ochranu práv médií vo svojom vyhlásení.

 

Viac o téme: NepokojeNovináriSúd Kirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu