Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v Európskej únii, oznámil prezident Pellegrini

(Zdroj: TASR/Kancelária prezidenta SR)

BRUSEL - Slovenská delegácia rešpektovala názor väčšiny členských krajín a svoje výhrady k niektorým menám predstavila tam, kde to bolo treba. Uviedol to v piatok v Bruseli prezident SR Peter Pellegrini po nominácii Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie, Antónia Costu za predsedu Európskej rady a Kaji Kallasovej za budúcu šéfku diplomacie EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prezident zdôraznil, že kriticky bol vnímaný spôsob, akým došlo k dohode o týchto menách ešte pred samotným summitom EÚ. To podľa neho kritizovali aj väčšie krajiny, najmä Taliansko, ktoré boli vylúčené z hlavného kola rokovaní "trojkoalície" ľudovcov, socialistov a liberálov. Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa politicky radí k euroskeptickým Európskym konzervatívcom a reformistom (ECR).

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Pred piatimi rokmi to bol veľmi dlhý proces, s mnohými zmenami mien. Terajšie diskusie neboli o náhradníkoch a iných menách. Diskusie ani netrvali tak dlho ako sa čakalo. Väčšina krajín naznačila, že rešpektuje rozhodnutie trojkoalície," opísal situáciu Pellegrini, ktorý na summite zastupoval premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Diskusie pokračujú

Pripomenul, že Costa to má ako jediný isté, aj ako budúci predseda Európskej rady a tiež Euroskupiny (ministri financií eurozóny), kým Von der Leyenová musí ešte v júli na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu získať väčšinu hlasov europoslancov. Ak bude úspešná, tak následne navrhne Kallasovú za šéfku diplomacie EÚ, čo tiež bude musieť odobriť europarlament.

Prezident Pellegrini o stretnutí so Zelenským (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezident spresnil, že väčšina krajín rozhodla a slovenská delegácia túto väčšinu rešpektovala, pričom svoje výhrady ku Costovi a Kallasovej odprezentoval tam, kde to bolo treba a zároveň vyvinul maximum úsilia, aby slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v budúcej exekutíve EÚ získal čo najsilnejšie postavenie. Dodal, že diskusie v tomto zmysle pokračujú a po stretnutí s Von der Leyenovou vyjadril nádej, že Šefčovič získa "zaujímavú pozíciu" v eurokokmisii.

V oblasti zahraničnej politiky platí jednomyseľnosť

Pellegrini dodal, že svoje názory koordinoval s vládou SR a zopakoval, že Kallasová musí preukázať širší pohľad na zahraničnú politiku EÚ. Nepôjde iba o jej názory ako premiérky Estónska na vojnu na Ukrajine, ale musí vysvetliť, ako vníma konflikt na Blízkom východe a v južnom susedstve, vzťahy EÚ k USA, Číne či krajinám BRICS.

Podľa slov prezidenta je dobre, že v oblasti zahraničnej politiky platí jednomyseľnosť, takže aj Slovensko bude mať vždy reálny vplyv na túto politiku a môže "odkláňať" niektoré rozhodnutia budúcej šéfky diplomacie. Pellegrini zároveň dodal, že od Costu očakáva iný prístup ku Slovensku. Bývalý portugalský premiér bol vlani v októbri jedným z aktívnych zástancov zmrazenia členstva strany Smer-SD a pridruženého členstva strany Hlas v Strane európskych socialistov (PES) a frakcii socialistov a demkratov v europarlamente.

Viac o téme: PozíciePeter PellegriniEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu