Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Prokuratúra vyšetruje kybernetický útok na poľskú tlačovú agentúru a šírenie dezinformácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA- Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru (PAP). V sobotu to povedal hovorca prokuratúry, informuje o tom správa z agentúry PAP.

Na poľskú tlačovú agentúru 31. mája zaútočili hackeri, ktorí prostredníctvom online služby PAP rozoslali dezinfomáciu. Podľa nej premiér Donald Tusk oznámil čiastočnú mobilizáciu 200-tisíc brancov, ktorí budú vyslaní na Ukrajinu. Správu vydanú o 14:00:53 PAP okamžite zrušila, ale o 14:17:15 bola znovu rozoslaná. Aj toto druhé vydanie bolo zrušené.

archívne video

Predseda a podpredseda NR SR Kollár a Pčolinský ku kybernetickému útoku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prokuratúra začala vyšetrovanie "šírenia nepravdivých informácií, ktorých cieľom je spôsobiť vážne narušenie systému alebo hospodárstva Poľskej republiky neurčenou osobou alebo osobami zapojenými do zahraničnej rozviedky alebo konajúcej v jej mene," oznámil hovorca Piotr Skiba.

Podpredseda vlády a minister pre digitálne záležitosti Krzysztof Gawkowski uviedol, že "všetko nasvedčuje tomu, že máme dočinenia s kyberútokom, ktorý smeroval z ruskej strany" s cieľom šíriť "dezinformácie pred voľbami a paralyzovanie spoločnosti".

Prípad vyšetruje odbor trestného konania Úradu pre vnútornú bezpečnosť. V prípade odhalenia páchateľa mu hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Viac o téme: ProkuratúraPoľskoPAPKybernetický útokŠírenie dezinformácií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu