Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

AKTUÁLNE Severne od Atén vypukol požiar! S plameňmi bojujú stovky hasičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Rozsiahly požiar vypukol v husto zalesnenej oblasti asi 20 kilometrov severne od gréckeho hlavného mesta Atén. S plameňmi bojujú stovky hasičov, ktorí využívajú okrem iného lietadlá, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hasičov.

Požiar vznikol po dlhom období s nedostatkom zrážok a po niekoľkých týždňoch, keď teploty v Grécku presahovali 35 stupňov Celzia. Dnes navyše v regióne vane silný vietor.

archívne video

Zásah hasičského lietadla na chorvátskom ostrove Brač (Zdroj: Tip čitateľa)

Na mnohých miestach v gréckej metropole je cítiť dym. Podľa stanice ERT sa v blízkosti požiaru nenachádzajú žiadne turistické letoviská. Server eKathimerini uviedol, že horí v lokalite Katsimidi v národnom parku Parnitha. Obyvatelia okolitých dedín dostali správy, aby sa prichystali na prípadnú evakuáciu.

Minulý týždeň bojovali hasiči s požiarom v meste Koropi vzdialenom 30 kilometrov južne od Atén. Aj vtedy sa oheň šíril kvôli silnému vetru a donútil rad obyvateľov opustiť domovy.

Lesné požiare sú v tejto stredomorskej krajine bežné, ale ich ničivosť sa zvyšuje s tým, ako sa roky stávajú teplejšími a suchšími, čo vedci vysvetľujú postupujúcou klimatickou zmenou. Po minuloročnom lete, keď požiare donútili 19.000 ľudí opustiť ostrov Rhodos a na severe pevniny zabili 20 osôb, Grécko tento rok zvýšilo svoje prípravy na zásahy proti požiarom tým, že najalo viac personálu a posilnilo výcvik.

Viac o téme: PožiarHasičiGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu