Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Griffiths varoval pred rozšírením vojny v Gaze do Libanonu

Martin Griffiths Zobraziť galériu (2)
Martin Griffiths (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

ŽENEVA - Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths v stredu vyjadril znepokojenie nad možnosťou rozšírenia izraelskej vojny proti Hamasu v Pásme Gazy do Libanonu a varoval, že by to bolo "potenciálne apokalyptické".

Pred rizikom rozšírenia konfliktu varoval v utorok aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Napätie narastá z dôvodu vzájomného ostreľovania medzi Izraelom a libanonským Iránom podporovaným militantným hnutím Hizballáh.Izraelská armáda minulý týždeň uviedla, že plány na ofenzívu v Libanone boli "schválené a potvrdené", čo podnietilo nové hrozby zo strany vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, ktorý uviedol, že v prípade vojny nebude v Izraeli ušetrené "žiadne miesto".

Martin Griffiths
Zobraziť galériu (2)
Martin Griffiths  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

Griffiths novinárom povedal, že Libanon vníma ako najväčšie ohnisko rizika vzplanutia konfliktu, pričom poukázal najmä na južný Libanon, píše AFP.Šéf OCHA zároveň varoval, že potenciálna vojna s Libanonom "vtiahne Sýriu...vtiahne aj ďalších", čo bude mať podľa neho vplyv na Pásmo Gazy a aj na Západný breh Jordánu, čo označil za znepokojujúce.

Od začiatku vojny "nás Gaza naučila novej úrovni tragédie a krutosti", povedal Griffiths a vyjadril obavy z toho, že to môže byť len začiatok. OCHA a iné humanitárne agentúry sa podľa neho pripravujú na väčšiu krízu, pričom zdôraznil, že je potrebná aj politická pripravenosť. "Problémom je zastaviť zhoršovanie tejto vojny," povedal Griffiths.Vojna v Pásme Gazy začala po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo 1195 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si vyžiadala najmenej 37.718 obetí.

Viac o téme: VojnaOSNIzraelLibanonPásmo GazyMartin Griffiths
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu