Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Rusko bude samit NATO veľmi pozorne sledovať: Útok na nemocnicu je hroznou pripomienkou brutality Ruska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Za "hroznú pripomienku ruskej brutality" označil v noci na utorok americký prezident Joe Biden ruské raketové útoky na Ukrajine vrátane náletu, ktorý zasiahol detskú nemocnicu v metropole Kyjev. Informuje agentúra AFP a Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Ničenie ruských nepriateľov 

Ničenie ruských nepriateľov (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Príchod stíhačiek F-16 môže Ukrajine pomôcť vytvoriť podmienky na protiútok, povedal Jaroslaw Kraszewski, poľský brigádny generál vo výslužbe, v rozhovore pre Ukrinform zverejnenom 9. júla.

20:44 Viac ako 30 000 dolárov ukradnutých z bankových účtov padlých vojakov v Dnipro.

20:10 Rusko nemá dostatok munície a vojakov na začatie veľkej ofenzívy na Ukrajine a musí si zabezpečiť významné dodávky munície z iných krajín, uviedol v utorok nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ NATO. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin vedie v Európe tajnú kampaň zameranú na atentáty, sabotáže a podpaľačstvo s cieľom podkopať podporu verejnosti Ukrajine.

19:13 Maďarský premiér Viktor Orbán komentoval včerajší masívny úder na Kyjev. Rusko priamo neodsúdil.

19:00 Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok informovalo o narušení ruskej vplyvovej operácie. Falošné účty na sociálnych sieťach prevádzkované umelou inteligenciou podľa neho šírili proruské posolstvá v Spojených štátoch aj iných krajinách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

18:34 Rusko zabránilo Česku, aby v Bezpečnostnej rade (BR) OSN vystúpilo s prejavom, v ktorom chcelo kritizovať pondelkový útok na detskú nemocnicu v Kyjeve. Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) ČR preto prejav odovzdalo ruskému veľvyslancovi. V utorok to uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

18:17 Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil USA a Nemecko za hlavných oponentov vstupu Ukrajiny do NATO. Urobil tak v utorok pred summitom NATO vo Washingtone. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA a portálu Euractiv.

18:09 Rusko prisľúbilo, že prepustí Indov, ktorí sa nechali zločineckými organizáciami oklamať a skončili v radoch ruskej armády, ktorá ich napokon poslala bojovať na Ukrajinu. V utorok to uviedol námestník indického ministra zahraničných vecí Vinej Mohan Kvátra, informovala agentúra Reuters.

17:46 Súd v Moskve dnes podľa ruských médií rozhodol o zatknutí v neprítomnosti Júlie Navaľnej, opozičnej aktivistky a vdovy po Alexejovi Navaľnom. Dôvodom je jej údajná účasť v extrémistickej skupine. Rozhodnutie podľa agentúry Reuters znamená, že Navalná bude s určitosťou zatknutá, ak vstúpi na územie Ruska.

17:23 V areáli detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve, ktorá bola v pondelok terčom raketového útoku, sa v utorok skončila pátracia a záchranná operácia. Ukrajinská vláda medzičasom vyčlenila financie na rekonštrukciu a prestavbu tohto nemocničného areálu. Prostredníctvom statusu na sieti Telegram to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý dodal, že bezprostredne po tragédii dostali ministerstvá zdravotníctva, hospodárstva a financií pokyn pracovať na vyčlenení finančných prostriedkov na rekonštrukciu a pomoc obetiam, informuje TASR.

16:37 Česko si v súvislosti s pondelkovým útokom Ruska na detskú nemocnicu v Kyjeve predvolalo ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského. V utorok to na sociálnej sieti X uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Rozhodol som o predvolaní ruského veľvyslanca. Vrahovia, ktorí útočia na deti v nemocnici, sú odpadom ľudstva. Dostal pokyn to v Moskve odkázať," napísal Lipavský.

16:14 Švajčiarsko uvalilo na Rusko nové sankcie.

15:00 Prezident SR Peter Pellegrini v utorok odsúdil ruský raketový útok na najväčšiu detskú nemocnicu na Ukrajine. Zároveň vyjadril ľútosť nad obeťami, ktorých životy si zásah vyžiadal. Uviedol to pred začiatkom summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone. TASR o tom informoval odbor komunikácie kancelárie prezidenta SR.

14:18 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok opätovne potvrdil dlhodobú podporu Nemecka pre Ukrajinu, ktorá odoláva ruskej invázii. Takisto uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin nesmie hrať o čas. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR. "Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Scholz v Berlíne pred odletom na summit NATO do Washingtonu.

13:47 Pápež František v utorok vyjadril "vážny zármutok" nad pondelkovým raketovým útokom na detskú nemocnicu v Kyjeve a hlboké znepokojenie nad stupňovaním násilia na Ukrajine a v Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP a Reuters.

13:45 Severokórejskí vojenskí tréneri cestujú do Ruska niekoľko týždňov po podpísaní partnerskej dohody.

13:28 Detskú nemocnicu v Kyjeve pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa, uviedla v utorok vedúca monitorovacej misie OSN Danielle Bellová. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí však tvrdí, že išlo o ukrajinský systém protivzdušnej obrany NASAMS, ktorý poškodil budovu. Informuje správa agentúry Reuters.

13:05 Hlavnými témami summitu NATO vo Washingtone sú posilňovanie kolektívnej obrany, Ukrajina a rozvoj spolupráce s partnermi Aliancie, uviedol v utorok prezident SR Peter Pellegrini. Slovensko sa podľa neho pridá k novej finančnej pomoci NATO pre Ukrajinu a Pellegrini vo Washingtone absolvuje aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

12:35 Vzťahy Indie s Ruskom sú založené na vzájomnej dôvere a rešpekte. Uviedol to indický premiér Naréndra Módí v utorok v Moskve počas prejavu k indickej diaspóre. Informuje agentúra Reuters.

12:15 Aj keď Rusi získali zisky na súši, mohli v dohľadnej budúcnosti stratiť svoju dominanciu a bezpečnosť v Čiernom mori.

11:25 Zachytávanie ruských striel nad územím Ukrajiny, ktoré letia v smere na Poľsko, by mohlo byť jednou z tém počas summitu NATO vo Washingtone. Uviedol to hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller, informuje agentúra PAP.

11:11 Kremeľ bude veľmi pozorne sledovať samit NATO vo Washingtone, keďže Severoatlantická aliancia označuje Rusko za nepriateľa a usiluje sa ho poraziť. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa tlačových agentúr Reuters a AFP. Moskva bude podľa Peskova "čo najpozornejšie" sledovať vyjadrenia na rokovaniach a rozhodnutia, ktoré budú prijaté a "položené na papier".

10:30 Pondelkové ruské útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev si vyžiadali najmenej 27 obetí a 117 zranených. Ukrajina celkovo hlási najmenej 37 úmrtí a 170 zranených v krajine. Informuje správa agentúr DPA a Reuters

9:45 Ruské letiská v Astracháne a Volgograde v utorok obnovili lety, informovali tamojšie úrady. Prevádzku obmedzili z dôvodu nočných ukrajinských útokov, informuje agentúra Reuters.

8:56 Letiská v ruských mestách Astrachan a Volgograd v utorok obmedzili prevádzku v reakcii na ukrajinské útoky dronmi. Informuje agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok vo viacerých regiónoch krajiny zneškodnili 38 dronov vypustených Ukrajinou.

8:30 Elitná vojenská výcviková delegácia Severnej Kórey odcestovala na návštevu Ruska, uviedli v utorok štátne médiá KĽDR. Ide o prvú vojenskú výmenu týchto krajín, odkedy ich lídri v júni podpísali zmluvu o strategickom partnerstve. Informuje agentúra Reuters.

7:46 Telo chlapca našli pod troskami v Kyjeve, počet obetí útoku z 8. júla stúpol na 27.

7:05 V dôsledku ukrajinských dronových útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť prišli za uplynulých 24 hodín o život najmenej štyria ľudia, uviedol v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje agentúra AFP a Reuters.

6:43 Spojené štáty vyzvali v pondelok indického premiéra Naréndru Módího, aby počas návštevy Moskvy a stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v predvečer summitu NATO vo Washingtone zdôraznil územnú celistvosť Ukrajiny. Informuje agentúra AFP.

6:35 Takmer 200 civilných obetí hlásených po ruskom masovom útoku na Kyjev, ďalšie mestá na Ukrajine. Počas útoku bola zasiahnutá nemocnica Okhmatdyt, najväčšie detské zdravotné stredisko na Ukrajine.

6:16 Indický premiér Naréndra Módí sa v pondelok na neformálnej schôdzke stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom - v rámci svojej prvej návštevy Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra AFP.

Vladimir Putin kráča s indickým premiérom Naréndrom Módím
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin kráča s indickým premiérom Naréndrom Módím  (Zdroj: TASR/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

6:12 Požiar vypukol v noci na utorok pri elektrickej rozvodni v Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila "desiatky" dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev. Informuje agentúra Reuters. Juhoruská Rostovská oblasť hraničí s Ukrajinou.

V dôsledku leteckého útoku došlo k požiaru dvoch transformátorov v rozvodni elektrickej energie, napísal Golubev na platforme Telegram. Ruská protivzdušná obrana podľa neho v noci na utorok zničila desiatky dronov vypustených Ukrajinou. Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

6:00 Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v pondelok ponúkol možnosť hospitalizácie pre ukrajinské deti po raketovom útoku, ktorý v pondelok zasiahol detskú nemocnicu v Kyjeve. Informuje správa agentúry DPA. 

"(Ukrajinskému) ministrovi zdravotníctva Viktorovi Ľaškovi som sľúbil, že choré deti v núdzi prijmeme kedykoľvek; ďalší záchranný let odletí v stredu. (Ruský prezident Vladimir) Putin opäť ukázal, že je vojnový zločinec, keď sa zameral na detskú nemocnicu," napísal Lauterbach na sieti X. Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev sa na X poďakoval Lauterbachovi za solidaritu, ktorá podľa neho môže zachrániť životy detí.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nemecká vláda viackrát prijala chorých a zranených ľudí z Ukrajiny na liečbu v nemeckých nemocniciach, ako aj deti, ktoré potrebovali paliatívnu starostlivosť, pripomína DPA. Pri útokoch, ktoré Rusko v pondelok podniklo v rôznych mestách Ukrajiny, prišlo o život najmenej 36 ľudí a ďalších viac ako 100 utrpelo zranenia. Raketa zasiahla aj Národnú detskú špecializovanú nemocnicu v Kyjeve, ktorá je najväčším pediatrickým zariadením na Ukrajine. Pri útoku na nemocnicu zahynulo podľa primátora Kyjeva Vitalija Klička 16 ľudí vrátane siedmich detí. 
 

Rusko raketou zaútočilo na spomínanú nemocnicu

Rusko raketou zaútočilo na spomínanú nemocnicu v pondelok za bieleho dňa, pričom spŕškou rakiet útočilo aj na ďalšie ukrajinské mestá. Zahynulo pritom najmenej 36 civilistov. Išlo o najsmrtiacejšie vzdušné útoky za uplynulých niekoľko mesiacov. "Ruské raketové útoky, ktoré dnes zabili desiatky  ukrajinských civilistov a spôsobili škody a straty na životoch v najväčšej detskej nemocnici v Kyjeve, sú hroznou pripomienkou brutality Ruska," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom.

Biden vo svojom vyhlásení dodal, že Washington a jeho spojenci v Severoatlantickej aliancii (NATO) tento týždeň ohlásia nové opatrenia na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany. "Je dôležité, aby svet aj naďalej stál Ukrajina v tejto dôležitej chvíli a aby sme neignorovali ruskú agresiu," uviedol Biden. Podľa agentúry AFP budú Bidenom prisľúbené nové opatrenia na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany oznámené na tohtotýždňovom summite Aliancie vo Washingtone.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu