Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Štát by mal viac investovať do výdavkov na sociálnu ochranu rodín s deťmi: Ministerstvo vyhlásilo výzvu za 70 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko by malo viac investovať do sociálnej ochrany rodín s deťmi. Výdavky by mali podporiť najmä pôrodnosť a odvrátiť negatívnu demografiu v štáte. Pozitívny vplyv by to malo aj na ekonomickú a hospodársku situáciu v krajine. V pondelok na to upozornil Inštitút sociálnej demokracie (ISD).

"Sme v situácii, kedy za desiatky až stovky miliónov eur potrebujeme podporovať hospodársky a ekonomický rast HDP (hrubého domáceho produktu) Slovenska, napríklad aj formou daňových úľav pre firmy. Na druhej strane potrebujeme dovážať podstatnú časť pracovníkov, teda migrantov, aby mal vôbec kto v týchto firmách, ktoré majú prinášať ekonomický a hospodársky rast Slovenska, pracovať," uviedol predseda správnej rady ISD Martin Halás.

archívne video

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 6 % HDP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dodal, že takýto ekonomický model nie je udržateľný bez podpory rodinnej politiky a pôrodnosti. Podľa neho má Slovensko najhoršie čísla v pôrodnosti za posledných 100 rokov. Halás vidí riešenie vo zvyšovaní výdavkov na sociálnu ochranu, a to najmä výdavkov na rodinu a deti, ale aj zdravotníctvo, školstvo a všetky činnosti, ktoré súvisia s infraštruktúrou na podporu rodín.

Spresnil, že Slovensko je dlhodobo pod priemerom poskytovania výdavkov na sociálnu ochranu. V porovnaní s priemerom EÚ je to dlhodobo o viac ako štyri percentá HDP, čo je ročne približne štyri miliardy eur. Výdavky na podporu rodín s deťmi by mali byť podľa Halása rozvojovou investíciou pre štát a samotnú ekonomiku. Pripomenul, že v roku 2024 sa výdavky na sociálnu oblasť zvýšili o viac ako 2,4 miliardy eur. Viac peňazí išlo aj na zdravotníctvo a školstvo.

"Dlhodobo sa ukazuje, že samotná finančná podpora a dávky pre rodinu a deti nie sú dostatočným motivátorom, mnohokrát je pre rodinu dôležitejšia práve súvisiaca infraštruktúra, respektíve ako kombinácia týchto opatrení," uzavrel.

Cieľ výzvy

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyhlásilo vo štvrtok (27. 6.) výzvu z plánu obnovy za 70 miliónov eur. Jej cieľom je rozšíriť kapacity v zariadeniach komunitného typu a v ambulantných zariadeniach. Rezort o tom informoval na svojej webstránke. Rozšírením kapacít má byť umožnený presun časti klientov z veľkokapacitných zariadení do menších zariadení komunitného typu. "V prípade renovácie budov je cieľom dosiahnuť aj priemernú úsporu primárnej energie vo výške 30 %," dodal rezort.

Výzva je otvorená do 30. septembra tohto roka alebo do vyčerpania alokovanej výšky prostriedkov mechanizmu. Oprávnenými žiadateľmi sú verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb či subjekty, ktoré po realizácii aktivít projektu získajú oprávnenie na poskytovanie sociálnej služby. Rovnako aj obce, vyššie územné celky (VÚC) a združenie obcí.

Viac o téme: FinancieRodinyHDPPeniazeŠtát pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu