Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Novým bieloruským ministrom zahraničných vecí sa stal Maxim Ryžankov

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukšenko urobil zmeny na kľúčových postoch vo vláde a v prezidentskej kancelárii. Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Maxim Ryžankov, ktorý v tejto funkcii strieda Siarheja Alejnika.

Ako vo svojej správe vo štvrtok uviedla agentúra DPA, Alejnik bol vo funkcii len od konca roku 2022. Vymenovaný bol po náhlej smrti svojho predchodcu, medzinárodne uznávaného ministra zahraničných vecí Uladzimira Makeja.

archívne video

Spolupráca Športovej akadémie Mateja Tótha s Ministerstvom športu (Zdroj: Topky.sk/Vlado Anjel)

Lukašenko pri predstavovaní nových nominácií uviedol, že "ministerstvo zahraničných vecí treba rozhýbať, aby sa veci dali dokopy". Dodal, že "každý, kto nechce pracovať, by mal byť prepustený". K zmenám došlo aj na postoch ministra priemyslu a ministra poľnohospodárstva, ktoré je pre Bielorusko dôležitým sektorom.

Prezidentskú kanceláriu bude po novom viesť Dzmitryj Krutoj

Podľa Lukašenka Krutoj bude zodpovedať za realizáciu "všetkých dohôd s Ruskou federáciou". Vyzval Krutého, aby svoje portfólio spravoval tak ako prvý podpredseda bieloruskej vlády Mikalaj Snapkov vo vzťahu k Číne.

"Naši dvaja hlavní partneri sú Rusko a Čínska ľudová republika. Potrebujeme zodpovedný a na úlohy orientovaný prístup k plneniu našich záväzkov a k napredovaniu našich vzťahov," zdôraznil Lukašenko. Bielorusko je najbližším spojencom Ruska v konflikte s Ukrajinou a Západom a je od Moskvy ekonomicky závislé, pokiaľ ide o suroviny a materiály. Podobne ako Rusko, aj Bielorusko podlieha západným sankciám za porušovanie ľudských práv a za podporu vojny, ktorú Rusko rozpútalo proti Ukrajine.

Viac o téme: VládaBieloruskoAlexandr LukašenkoMinisterMaxim Ryžankov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu