Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Najvyšší súd v Izraeli rozhodol o povinnej vojenskej službe ultraortodoxných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - Izraelský najvyšší súd v utorok jednohlasne rozhodol, že povinná služba v armáde sa bude vzťahovať aj na ultraortodoxných židov. Toto rozhodnutie môže ohroziť koaličnú vládu premiéra Benjamina Netanjahua, píšu agentúry AP a Reuters.

Súd rozhodol, že pre chýbajúci zákon, ktorý by rozlišoval medzi židovskými študentmi seminárov (ješiva) a inými odvedencami, sa povinná vojenská služba vzťahuje na ultraortodoxných rovnakým spôsobom ako na iných občanov. Súd neuviedol, koľko ultraortodoxných mužov by malo byť povolaných.Hnutie za kvalitnú vládu v Izraeli (MQG) toto rozhodnutie označilo za historické výťazstvo pre právny štát a princíp rovnosti v oblasti vojenskej služby, píše portál The Times of Israel. Vládu a ministra obrany tiež vyzvalo, aby rozhodnutie súdu bezodkladne zaviedli do platnosti.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Ultraortodoxní muži, ktorí študujú posvätné knihy a náboženstvo, boli z povinnej vojenčiny vyňatí kvôli nepísanému pravidlu rešpektovanému od prvých rokov existencie židovského štátu. Tieto výnimky však dlhodobo vyvolávali hnev v radoch svetskej verejnosti. Znepokojenie sa prehĺbilo počas vojny v Pásme Gazy, keď armáda povolala desaťtisíce vojakov.

Ultraortodoxné politické strany sú proti akejkoľvek zmene súčasného systému. V prípade zrušenia výnimiek by mohli opustiť vládnu koalíciu Benjamina Netanjahua a spôsobiť pád vlády.

 

 

1 2 12 20 erk bre

 

Viac o téme: IzraelPovinná vojenská službaUltraortodoxní židia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu