Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Počas izraelských náletov na Gazu prišlo o život najmenej 24 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jehad Alshrafi)

GAZA - Najmenej 24 Palestínčanov prišlo o život počas troch leteckých útokov izraelskej armády (IDF) na mesto Gaza.

Dva z útokov zasiahli dve školy, kde zahynulo asi 14 ľudí, uviedli záchranári. Útok na dom v utečeneckom tábore Šatí v Pásme Gazy usmrtil ďalších 10 ľudí. Budova patrila rodine politického šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaila Haníja a jedna z jeho sestier ďalší príbuzní zahynuli. Od začiatku vojnu v Pásme Gazy Haníja prišiel o viacerých členov rodiny vrátane troch synov.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

IDF uviedla, že jej jednotky v noci zaútočili na militantov v meste Gaza, ktorí sa podieľali na plánovaní útokov na Izrael či zadržiavaní rukojemníkov. Izraelské letectvo si za cieľ zvolilo aj školské komplexy, ktoré podľa armády "Hamas využíval ako štít pre svoje teroristické aktivity". Hamas to popiera.Ani po viac ako ôsmich mesiacoch bojov sa medzinárodným mediátorom nepodarilo dosiahnuť dohodu o prímerí. Podľa Hamasu môže každá dohoda viesť k ukončeniu vojny, zatiaľ čo Izrael tvrdí, že je ochotný iba dočasne prerušiť boje, až kým nebude hnutie Hamas celkom zničené.

Konflikt sa začal už 7. októbra teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael, počas ktorého palestínski útočníci zabili takmer 1200 ľudí a ďalších viac ako 250 uniesli. Pri následnej ofenzíve Izraela doteraz zomrelo najmenej 37.600 ľudí podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, kontrolovaného hnutím Hamas.Ministerstvo v utorok zároveň uviedlo, že nemocnice a zdravotné strediská v oblasti majú vážny nedostatok liekov a zdravotníckeho materiálu v dôsledku izraelskej ofenzívy.

Viac o téme: úmrtieNáletyIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu