Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Od začiatku konfliktu v Pásme Gazy prišlo o život najmenej 108 novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GAZA - Najmenej 108 novinárov a pracovníkov médií prišlo o život od začiatku konfliktu v Pásme Gazy, uviedol v pondelok Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

Medzi obeťami je 103 Palestínčanov, dvaja Izraelčania a traja Libančanov. Ide podľa CPJ o najsmrtiacejšie obdobie pre novinárov od začiatku zhromažďovania údajov v roku 1992."Bez ochrany, vybavenia, medzinárodnej prítomnosti, spojenia, či bez jedla a vody stále vykonávajú svoju dôležitú úlohu prinášať svetu pravdu," uviedol programový riaditeľ CPJ Carlos Martinez de la Serna.

archívne video

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Médiá z viacerých krajín vrátane agentúry AFP a denníka The Guardian štyri mesiace vyšetrovali okolnosti úmrtia viac než 100 palestínskych novinárov, ktoré viedla organizácia Forbidden Stories. Ako uviedol Laurent Richard z tejto organizácie, novinári v Pásme Gazy vedia, že nepriestrelné vesty s označením tlač im ochranu nezaručujú.

Vyšetrovanie zistilo, že štyria novinári boli zabití či zranení dronmi, keď mali na sebe nepriestrelné vesty s označením tlač. Celkom 14 zahynulo alebo utrpelo zranenia, keď mali na sebe ochranné prostriedky s takýmto označením.Médiá preverovali aj útok na kancelárie agentúry AFP v Gaze z novembra. Personál už bol evakuovaný, z balkóna však stále v priamom prenose vysielala kamera. Útok pravdepodobne uskutočnil izraelský tank. Izraelská armáda tvrdí, že budova nebola cieľom útoku, mohla však byť poškodená nárazovou vlnou alebo úlomkom z iného útoku.

Novinári a civilisti sú chránení medzinárodným právom a úmyselné útoky na civilistov sú vojnový zločin, pripomína CPJ. Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) v máji požiadal o vydanie zatykačov na lídrov Izraela a hnutia Hamas za údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.Izraelská armáda opakovane uviedla, že úmyselne na novinárov necieli. V októbri však oznámila, že nedokáže zaistiť bezpečnosť novinárov."Mnohé z prípadov uvedené v správe boli v skutočnosti militanti zabití pri takejto činnosti, avšak hlásení ako novinári," uviedla izraelská armáda, na ktorú sa odvolala AFP.

Viac o téme: úmrtieIzraelGazaVýbor na ochranu novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu