Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

KĽDR v noci vyslala do Južnej Kórei ďalších 350 balónov s odpadkami

Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea vypustila v noci na utorok smerom na juh približne 350 balónov s odpadkami. Oznámila to juhokórejská armáda.

Na území Južnej Kórei dopadlo zhruba 100 balónov s nákladom odpadkov, najmä v provincii Kjonggi a metropole Soul, priblížila armáda. Dodala, že vrecia pripevnené k balónom obsahovali "väčšinou papierový odpad", ktorý podľa analýzy nepredstavuje pre verejnosť žiadne bezpečnostné riziko."Juhokórejská armáda je pripravená okamžite viesť psychologickú vojnu... (reakcia) závisí od krokov Severnej Kórey," vyhlásili ozbrojené sily Kórejskej republiky.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol
Zobraziť galériu (3)
Juhokórejský prezident Jun Sok-jol  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, Poo)

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v príhovore pri príležitosti výročia začiatku kórejskej vojny povedal, že vyslanie ďalších balónov s odpadkami je zo strany KĽDR "podlá a iracionálna provokácia.Dohodu medzi Severnou Kóreou a Ruskom, ktorú minulý týždeň podpísali ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un, označil Jun za "hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN".

"Naša armáda bude v neustálej pohotovosti... a na akékoľvek provokácie zo strany Severnej Kórey bude reagovať zdrvujúco a rozhodne," dodal juhokórejský prezident.Pchjongjang vyslal od konca mája do Južnej Kórey už takmer 2000 balónov s odpadkami, napísala agentúra Jonhap. Podľa KĽDR ide o reakciu na balóny s propagandistickými letákmi, ktoré na sever Kórejského polostrova vysielajú juhokórejskí aktivisti.

Južná Kórea odsudzuje podporu pre vojenský potenciál KĽDR

užná Kórea označila "akékoľvek kroky", ktoré pomôžu budovať vojenský potenciál Severnej Kórey, za porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Vyhlásil to v pondelok námestník ministra zahraničných vecí Čchung Pjung-won a vyzval medzinárodné spoločenstvo na jednotnú odpoveď.

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
Vodca KĽDR Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Námestník juhokórejskej diplomacie sa k tejto téme vyjadril v Teheráne počas stretnutia medzivládnej organizácie na podporu ázijskej spolupráce (ACD). Išlo o reakciu na posilňovanie vojenských väzieb Severnej Kórey a Ruska a ich uzavretie zmluvy o strategickom partnerstve. Ruský prezident v správe pre Kim Čong-una v utorok uviedol, že jeho nedávna návšteva Pchjongjangu pozdvihla vzťahy oboch krajín na "bezprecedentne vysokú" úroveň a otvorila možnosti spolupráce v rôznych oblastiach.

Členmi ACD ako poradného orgánu sú najmä ázijské a blízkovýchodné krajiny, ale aj Rusko. Na zasadnutí sa preto zúčastnil i námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.Organizácia bola založená v roku 2002 a má 34 členov. Iránu v súčasnosti patrí rotujúce predsedníctvo.Čchung sa osobitne stretol aj s dočasným iránskym ministrom zahraničných vecí Alím Bágherím Kaním, aby s ním prerokoval bilaterálne zmluvy a iné otázky týkajúce sa spoločného záujmu, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Soulu.

Viac o téme: OdpadkyBalónyKĽDRJuan Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu