Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Izrael vyšetruje incident so zraneným Palestínčanom na kapote vojenského džípu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok odsúdili video so zraneným Palestínčanom priviazaným ku kapote vojenského vozidla vojakmi izraelskej armády. Video vzniklo počas uplynulého víkendu na Západnom brehu Jordánu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller v pondelok na brífingu na žiadosť novinára o komentár k tejto udalosti uviedol, že táto prax "je absolútne neprijateľná". Zdôraznil, že "ľudia by sa nikdy nemali používať ako ľudské štíty".Miller apeloval na izraelskú armádu, aby urýchlene vyšetrila, čo sa stalo, a zobrala vinníkov na zodpovednosť.Medzičasom na incident reagovala aj izraelská armáda, ktorá zdôraznila, že konanie jej vojakov počas operácie v blízkosti predjordánskeho mesta Džanín bolo v rozpore s vojenským protokolom a je predmetom vyšetrovania.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (2)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

Vo vyhlásení izraelskej armády sa uvádza, že muž bol zranený pri prestrelke, z ktorej vyprovokovania bol podozrivý.Rodina zraneného muža podľa britskej stanice BBC uviedla, že keď požiadali o sanitku, izraelskí vojaci muža vzali, pripútali na kapotu svojho džípu a odišli s ním. Muž bol napokon ošetrený zdravotníkmi Červeného polmesiaca.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy - v októbri 2023 - došlo aj na Západnom brehu k prudkému nárastu násilia. OSN tvrdí, že pri rôznych incidentoch súvisiacich s vývojom v Pásme Gazy prišlo na Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema o život najmenej 480 Palestínčanov - členov ozbrojených skupín, útočníkov i civilistov.

Viac o téme: DžípIzraelPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu