Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Netanjahu svojím konaním pri nákupe ponoriek ohrozil bezpečnosť Izraela

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

TEL AVIV - Izraelská komisia, ktorá vyšetruje podozrenie z pochybení pri vládnych nákupoch ponoriek a raketových člnov z Nemecka, poslala piatim vládnym predstaviteľom list s upozornením, že môžu byť objektom vyšetrovania. Medzi adresátmi je aj premiér Benjamin Netanjahu, bývalý minister obrany Moše Jaalon a bývalý riaditeľ izraelskej tajnej služby Mosad Josi Kohen, informovala v pondelok agentúra DPA.

Izrael kúpil spomínané plavidlá od nemeckého staviteľa lodí Thyssenkrupp na základe zmluvy v hodnote dve miliardy dolárov, ktorá je teraz pod drobnohľadom pre možnú korupciu. DPA dodala, že vyšetrovanie tohto prípadu trvalo viac ako dva roky. Vyšetrovacia komisia bola zriadená za vlády premiéra Naftaliho Beneta.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Podľa 11-stranového vyhlásenia komisie Netanjahu urobil rozhodnutia s "významnými dôsledkami pre bezpečnosť" krajiny bez toho, aby dodržal riadny rozhodovací proces a údajne obišiel aj vlastnú vládu.

Komisia tiež tvrdí, že Netanjahu z rozhodovania o citlivých politicko-bezpečnostných otázkach vylúčil príslušné bezpečnostné orgány, vyhýbal sa dokumentovaniu niektorých stretnutí a vytvoril "paralelné a navzájom protichodné kanály" na komunikáciu, čím ohrozil bezpečnosť štátu a poškodil zahraničné vzťahy Izraela.

DPA doplnila, že niektorí zainteresovaní sú podozriví z korupcie. Netanjahu bol v tejto súvislosti vypočúvaný, ale nie ako podozrivá osoba.

Netanjahu v reakcii na oznámenie komisie uviedol, že ponorky sú základným pilierom bezpečnosti Izraela najmä voči Iránu, ktorý sa ho snaží zničiť. Podľa tlačového vyhlásenia úradu izraelského premiéra "história dokáže, že premiér Netanjahu mal pravdu aj v tejto otázke a urobil správne rozhodnutia pre bezpečnosť Izraela".

Viac o téme: BezpečnosťNákupPonorkyIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu