Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Čínsky prezident v júli navštívi Kazachstan a Tadžikistan

 Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching (Zdroj: FOTO TASR/Sin-chua)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching od 2. do 6. júla navštívi Kazachstan a Tadžikistan, oznámilo v nedeľu ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu.

"Prezident Si Ťin-pching sa zúčastní na 24. zasadnutí Rady hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Astane" a potom uskutoční štátne návštevy Kazachstanu a Tadžikistanu, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. Obe štátne návštevy sa uskutočnia na pozvanie prezidenta Kassyma-Jomarta Tokajeva z Kazachstanu a prezidenta Emomaliho Rahmona z Tadžikistanu, dodala.

Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan
Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan  (Zdroj: SITA/Serbian Presidential Press Service via AP)

Peking zintenzívnil diplomatické úsilie v Strednej Ázii, pričom Si Ťin-pching vyzval na prehĺbenie vzájomných hospodárskych väzieb počas summitu vlani v máji. Čína sa zaviazala rozšíriť dopravné spojenie s regiónom a napredovať s výstavbou plynovodu zo Strednej Ázie do Číny. Stredná Ázia je takisto dôležitým článkom čínskej iniciatívy "Jedno pásmo, jedna cesta" (Belt and Road Initiative - BRI)

Peking sa snaží zaplniť mocenské vákuum v regióne po invázii Moskvy na Ukrajinu v roku 2022, pričom štáty bývalého postsovietskeho priestoru sa obávajú čoraz agresívnejšieho Ruska.

Viac o téme: Návšteva ČínaKazachstanSi Ťin-pchingTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu