Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Nepokoje v Novej Kaledónii: Rabujúci podpálili policajnú stanicu a radnicu v hlavnom meste

V Novej Kaledónii trvajú nepokoje. Zobraziť galériu (2)
V Novej Kaledónii trvajú nepokoje. (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/Pool Photo via AP)

NOUMÉA - Počas nepokojov v Novej Kaledónii a násilných zrážkach medzi políciou a separatistami v pondelok podpálili policajnú stanicu aj radnicu v hlavnom meste Nouméa. Správu sme prebrali od agentúry AFP.

"Túto noc... poznačili nepokoje na pevnine a ostrovoch Pins a Mare, ktoré si vyžiadali zásah viacerých posíl. Nepokoje sprevádzali útoky na políciu, podpaľačstvo a cestné zátarasy," uviedli úrady vo svojom tlačovom vyhlásení. Nová Kaledónia je zámorským územím Francúzska.

Nepokoje vypukli v polovici mája po kontroverzných volebných reformách navrhnutých francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Tie mali rozšíriť volebné právo aj pre ľudí, ktorí sa na súostroví zdržiavajú najmenej desať rokov, čo pobúrilo niektorých príslušníkov domorodej komunity Kanakov. Násilnosti si vyžiadali deviatich mŕtvych, pričom škody na majetku sú odhadované na približne 1,5 miliardy eur. Francúzska vláda na ochranu verejného poriadku nasadila viac ako 3000 vojakov a policajtov.

V meste Dumbea rabujúci podpálili policajnú stanicu a garáž. Na mieste zasahovali štyri pancierové vozidlá. "Napadnutia, deštrukcia a podpaľačstvo páchali aj vo viacerých lokalitách v obci Paita, na predmestí Nouméa," dodali úrady. Polícia čelí útokom takisto na ostrove Mare. Mnohé školy v pondelok pre pretrvávajúce nepokoje zatvorili.

Viac o téme: NepokojeRadnicaPolicajná stanicaNová Kaledónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu